tuinhuis in de achtertuin

Zit je er over na te denken een tuinhuis aan te schaffen? Een goed idee, want dit zorgt voor extra opbergruimte of een plek om te kunnen werken, spelen of ontspannen. Wel komt er dan het één en ander bij kijken en doe je er goed aan op bepaalde punten te letten. Welke punten dit zijn, lees je in dit artikel.

Hoe groot mag het tuinhuis zijn?

Misschien wel direct het belangrijkste punt van dit artikel; hoe groot mag het tuinhuis zijn? In principe kun je hiervoor naar je tuin kijken, want deze bepaalt de maximale grootte. Ook is het goed om er over na te denken waar je het tuinhuis voor wilt gaan gebruiken, want ook dit draagt bij aan de afmetingen. Wil je hem puur als opslag gaan gebruiken voor het tuingereedschap, de grasmaaier en in de winter de tuinmeubels, dan moet je al snel denken aan 6 vierkante meter. Moet het tuinhuis echter dienen als kantoor, hobbyruimte of slaapruimte, dan ga je al meer richting de 20 vierkante meter of meer.

Ook de vorm is bepalend bij een tuinhuis kopen. Je kunt uiteraard kiezen voor een vierkant model dat in de hoek achterin de tuin geplaatst kan worden, maar ook voor een rechthoekige of zelfs een vijfhoekig tuinhuis. Wil je er een overkapping bij hebben? Dan is het tuinhuis vaak vierkant, met een luifel van 12 vierkante meter.

Het juiste soort hout

Naast de afmetingen is het ook goed om na te denken over het soort hout, wil je de blokhut impregneren of verven? Bij een onbehandeld tuinhuis is het belangrijk dat deze behandeld wordt, want dit verlengt de levensduur van het hout. Je kunt ervoor kiezen deze te laten impregneren, maar dan komt hij “nat” aan, wat inhoudt dat hij nog zal krimpen. Een andere optie is door hem te behandelen met grondverf en vervolgens een aflaklaag. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat hij direct een betere beschermlaag heeft tegen de verschillende weersinvloeden.

Ventilatie en natuurlijk licht

Ga je een tuinhuis kopen voor het realiseren van je kantoor, hobbyplek of slaapplek voor gasten, dan is het belangrijk dat er voldoende geventileerd kan worden. Niet alleen omdat dit gezond is voor je, maar ook om vochtproblemen tegen te gaan. Zorg dus voor zeker 2 ventilatieroosters die tegenover elkaar geplaatst worden. Daarnaast is natuurlijk licht ook belangrijk, zeker als je er dagelijks de hele dag werkt. Het beste kun je dan kiezen voor deuren met ramen, en eventueel nog een extra raam afhankelijk van de grootte van het tuinhuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here