Een eigen huis, een plek onder de zon

Wanneer je klaar bent om je eigen stekje te kopen, zijn er tal van dingen waar je aan moet denken. Allereerst is de plek waar je wil wonen heel belangrijk. Blijf je lekker vertrouwd wonen in het dorp of in de stad waar je bent opgegroeid? Of spreid je je vleugels en kies je voor een andere stad, een ander land, of zelfs een ander werelddeel? Op dit moment ligt je hele toekomst nog voor je, dus nu is het moment om te kiezen waar jij de rest van je leven, of toch een stukje ervan, wil doorbrengen.

Huren of kopen?

Of je nu in eigen land blijft of beslist om te emigreren, het blijft sowieso een belangrijke keuze tussen het huren of het kopen van een huis of appartement. Beide opties bieden je voor- en nadelen. Zo zorgt huren ervoor dat je minder gebonden bent aan een bepaalde plek. Hierdoor kun je flexibel zijn wanneer je van job wil veranderen, wil gaan samenwonen of gewoon nieuwe horizonten wil verkennen. Het nadeel van huren is dat je maandelijks geld afdraagt dat je dan gewoon kwijt bent.
Ben je al wat zekerder van je stuk, dan kun je ervoor kiezen om een huis of flat aan te kopen. Dit betekent dat je in 1 keer een smak geld kwijt bent, en ook elke maand geld moet afdragen voor je lening. Natuurlijk investeer je dit geld in je eigen toekomst; na een aantal jaar is je woning dan ook echt van jou.

Stad of dorp?

Een andere belangrijke keuze die je moet maken, is of je in een dorp in een stad wil wonen. Veel jonge mensen kiezen er bewust voor om in een stad te gaan wonen. Niet alleen is er in steden over het algemeen veel meer werkgelegenheid, bovendien geraak je ook overal door het ruime aanbod aan openbaar vervoer. Dit bespaart je de aankoop van een eigen wagen.
Verder zorgt een stad er ook voor dat je meer gelegenheid hebt om een stapje in de wereld te zetten. Het nadeel van een stad is dat de prijzen er meestal hoger liggen, het er druk kan zijn en dat het er moeilijker is om een plekje te vinden in de kinderopvang en op school. Bovendien is de lucht er meer vervuild dan op het platteland, wat gevolgen kan hebben voor je gezondheid.
Kies je voor wonen in een dorp, dan kies je voor de rust. En dit op alle vlakken. Je zit vast niet meer als sardientjes in een blik op de bus of trein, maar er zullen ook minder mogelijkheden op het vlak van openbaar vervoer zijn. En, het lokale buurtcafé uitgezonderd, is de kans groot dat je alsnog de stad moet intrekken om uit eten te gaan of cocktails te gaan drinken. Natuurlijk biedt het wonen in een dorp ook veel voordelen. Vaak is het leven hier goedkoper, is de gemeenschap er hechter en de luchtkwaliteit veel beter.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here