elektrische verwarming

In de huidige tijd zijn we meer dan ooit geïnteresseerd in elektrisch verwarmen, als alternatief voor de peperdure gasprijzen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een kWh bepaald goedkoop is. Toch kan het momenteel aantrekkelijk zijn om gedeeltelijk over te stappen op het elektrisch verwarmen van kleine ruimtes. Denk hierbij aan de badkamer, de keuken of vlak bij de bank. Voordat je elektrisch gaat verwarmen, lees je hier de voor- en nadelen.

Waarom elektrisch verwarmen?

Als je bijvoorbeeld de badkamer even wilt verwarmen, dan zet je hiervoor niet speciaal de cv-ketel aan. Maar ook als je niet te hoog wilt stoken met de cv-ketel biedt de elektrische verwarming uitkomst; je kunt het plaatselijk heerlijk warm maken. Laten we daarom snel naar de voor- en nadelen kijken van elektrisch verwarmen, zoals met een elektrische paneelradiator die je ook in de badkamer kunt plaatsen bijvoorbeeld. Dit is een veel gekozen optie wanneer een woning niet over een gasaansluiting beschikt.

Op gas of elektriciteit verwarmen goedkoper?

Op het moment dat je meerdere elektrische verwarmingen aanzet en deze gemiddeld 1 kWh verbruiken, dan is elektrisch verwarmen vaak duurder dan het stoken op gas. Het gaat er dus om hoeveel elektrische radiatoren je gelijktijdig gebruikt.

 • Beschik je over zonnepanelen? Dan kan elektrisch verwarmen soms voordeliger zijn dan het stoken op gas.
 • Bekijk je energiecontract en ga na hoeveel kWh jouw elektrische verwarming verbruikt per uur.
 • Vergelijk dit met de gasprijs die je betaalt en controleer eens hoeveel gas je verstookt op één dag.
 • Leg het energieverbruik naast het gasverbruik en bereken wat het voordeligste is.
 • Elektrisch verwarmen is duurzamer dan stoken op gas.

Voordelen van elektrisch verwarmen

 • Je kunt gemakkelijk één verwarming aanzetten, die ter plekke een sterke warmtebron vormt
 • Zijn er koude plekjes in huis waar geen cv-radiator hangt, dan plaats je er gewoon een elektrische paneelradiator
 • De radiator wordt in een snel tempo heet, hierdoor wordt een beperkte ruimte sneller verwarmd
 • Ook deze radiatoren zijn in te stellen op temperatuur
 • Wie uitsluitend elektrische radiatoren gebruikt, hoeft niet bang te zijn voor koolstofmonoxide vergiftiging
 • Wie een airco koopt kan hier ook de woonkamer mee verwarmen, wat relatief voordelig verwarmen is

Nadeel van elektrisch verwarmen

 • In principe is elektrisch verwarmen vooral geschikt om bij te verwarmen, maar niet om als hoofdverwarming te gebruiken

Soorten elektrische verwarmingen

Tegenwoordig bestaan er vele soorten elektrische verwarmingen. Het is niet langer alleen de elektrische radiator of straalkachel die verkrijgbaar is, maar ook verwarmen via infrarood, elektrische vloerverwarming en airco verwarming behoort tot de vele mogelijkheden. Het is dus zeer belangrijk om er eens goed bij stil te staan welk type elektrische verwarming echt bij jou in huis past. Ben je maar klein behuisd, dan kan elektrische vloerverwarming uitkomst bieden. Zijn er zonnepanelen, dan zijn ook elektrische verwarmingen interessant die wat meer kWh verbruiken, maar erg effectief zijn. Genoeg dus om over na te denken!