Aandachtspuntjes bij een nieuwbouwwoning

Wanneer je een nieuwe woning bouwt, zijn er tal van dingen waar je op moet letten. Er zijn ook honderden regeltjes waar je je aan moet houden. Maar buiten al deze aandachtspuntjes, zijn er toch nog zaken waar je best eventjes over nadenkt voor je aan het bouwen gaat. Zo ben je er zeker van dat je een lang en gelukkig leven tegemoet gaat in de woning van je dromen.

Hoe ga je verwarmen?

‘ Energiezuinig’ en ‘duurzaam’ zijn termen waar je nog veel op zult botsen bij het (laten) ontwerpen en bouwen van je droomhuis. Ook bij je verwarming staan deze twee aspecten hoog aangeschreven. Veelal wordt gezegd dat vloerverwarming energiezuiniger is dan aparte verwarmingstoestellen doorheen je huis. Bovendien bevordert dit het zicht op je interieur. Verder zul je moeten kiezen op welke manier je je huis wil verwarmen. Ga je voor een warmtepomp, een hoogrendementsketel of een zonneboiler? Elk systeem heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Welke eerste indruk wil je maken?

Wanneer je van start gaat met het bouwen van een nieuwbouwwoning, wil je natuurlijk dat je huis zijn eigen karakter heeft en iets unieks uitstraalt. Die eerste indruk van je huis wordt gevormd door de architectuur, maar ook door de keuze van je gevelsteen, je ramen en je voordeur. Die laatste twee elementen worden wel eens vergeten, maar ze zijn toch erg bepalend voor het uiteindelijke uitzicht van je woning. Neem dus zeker de tijd om de ramen en voordeur te kiezen die bij jou en je je woning passen.

Indeling van je huis

Wanneer je gaat samen zitten met je architect, is het handig als je voordien al hebt nagedacht over de indeling van je woning. Je architect zal je ideeën misschien nog bijsturen op basis van de ligging van de waterleidingen en dergelijke. Maar het is zeker een goed idee om al eens na te denken over de plek van je keuken en slaapkamers. Ook de plaats waar je je trap gaat zetten, heeft een invloed op de indeling van je woning. Wil je een garage of een kelder? Ga je voor 1 of 2 badkamers? Denk zeker vooraf al eens na over deze dingen.

Functioneel of esthetisch?

Of het nu om apparaten of meubels gaat, je zult altijd een beetje moeten kiezen tussen wat voor jou het meest belangrijke is; het functionele of het esthetische. Zeker bij meubels is het vaak zo dat de meest strakke designs de minst comfortabele zijn. Test je meubels dus zeker eens uit voor je ze gaat aankopen. Grote ramen tot op de grond geven een prachtig zicht, maar zijn niet vanzelfsprekend om telkens te kuisen. En een gietvloer oogt strak, maar is niet zo gemakkelijk om te onderhouden. Vraag dus zeker advies aan je architect wanneer je bepaalde materialen wil kiezen, en probeer zoveel mogelijk dingen uit te testen voor je ze aankoopt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here