yoga

Yoga blijft onverminderd populair. Het aantal mensen dat in de eerste helft van 2019 yoga heeft gedaan, wordt geschat op 1,6 miljoen. Meer vrouwen dan mannen doen de sport: 40 procent van de vrouwen heeft ooit yoga gedaan en 15 procent van de mannen. Het is een laagdrempelige bewegingsvorm die is ontstaan in India. Momenteel zijn er veel soorten yoga waaruit je kunt kiezen. Aan de basis van al die vormen ligt de hatha yoga, waarin houdingen (asana’s) worden gecombineerd met ademhalingsoefeningen (pranayama). Meditatie speelt ook een rol. Als je hatha yoga beheerst, is het makkelijker om andere yoga-vormen te beoefenen.

Power yoga en bikram yoga

Power yoga legt de nadruk op de fysieke kant van yoga. Het hoge tempo waarin de oefeningen worden uitgevoerd, zorgt voor conditie, kracht en flexibiliteit. Niet verwonderlijk dat power yoga nu vaak in het aanbod van sportscholen zit. Ook bikram yoga focust zich met name op de fysieke kant van yoga. Deze vorm wordt gegeven in verwarmde ruimtes waar de temperatuur ongeveer 38 graden is. Deze yoga is intensief en niet voor iedereen geschikt. Door de oefeningen in een verwarmde ruimte te doen, ga je flink zweten. Het zorgt bij regelmatige beoefening voor een soepel lijf en een betere conditie.

Ashtanga yoga en vinyasa yoga

Ashtanga yoga richt zich niet alleen op het lichamelijke aspect en heeft ook veel aandacht voor wat de geest of het hoofd doet tijdens de les. Naast de aandacht voor vaste houdingen en een correcte ademhaling richt deze yoga zich bijvoorbeeld ook op meditatie en concentratie. Vinyasa yoga is eigenlijk een onderdeel van ashtanga yoga, maar wordt tegenwoordig apart gegeven als les. Vinyasa richt zich op de ademhaling en hoe je deze kunt gebruiken tijdens de verschillende houdingen. De overgang tussen de verschillende yogahoudingen in de ashtanga heet vinyasa, vandaar de naam. De dynamische houdingen worden in series achter elkaar uitgevoerd.

Kundalini yoga en yin yoga

Kundalini is volgens de Indiërs de levensenergie in het lichaam. Kundalini yoga zou die versterken en actief maken. Kundalini yoga zou zelfs het herstellend vermogen van het lichaam kunnen activeren, helend zijn. De kundalini yoga combineert dynamische lichaamsoefeningen met krachtige vormen van ademhaling, helende klanken en meditaties. Yin yoga is daarentegen een rustige yogavorm en daarom populair. Het is de bedoeling dat beoefenaars de verschillende houdingen lang aanhouden. Ook gaat er veel aandacht uit naar de yogafilosofie erachter. Yin verwijst naar de vrouwelijke maanenergie: rust en intuïtie staan daarom centraal.

Acroyoga

Acroyoga is een combinatie van acrobatiekelementen, yoga-oefeningen en de ontspanning van Thaise massage. In een les acroyoga werk je intensief samen met anderen om acrobatische yogahoudingen te oefenen. Het draait tijdens de oefeningen om vertrouwen, samenwerken en ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Deze vorm is dus niet geschikt voor sologangers of mensen die het niet prettig vinden om samen te werken of aangeraakt te worden. Door acroyoga zou je soepeler, sterker en leniger worden en een betere conditie krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here