water drinken buitenland

In Nederland hebben we het voorrecht dat het kraanwater schoon en zelfs lekker van smaak is. In de meeste landen is dit niet het geval. Als je niet uit kijkt kun je er zelfs flink ziek van worden. Waar moet je op letten als je water wilt drinken in het buitenland?

In welk land ben je?

In principe geldt de regel: Hoe rijker het land, hoe schoner het kraanwater. Dus alle westerse landen hebben in principe veilig drinkbaar kraanwater. Denk daarbij aan de meeste Europese landen, Noord-Amerika en van Azië de rijkere landen als Japan, Singapore, Hong-kong, Zuid-Korea, Brunei en Israël. Ook de rijke landen van Oceanië zoals Australië en Nieuw-Zeeland hebben schoon drinkwater. Het kan zijn dat het water minder lekker smaakt, of anders dan je gewend bent. In veel landen smaakt het water sterk naar chloor, waar we in Nederland juist weer niet zo aan gewend zijn.

Waar moet je op letten bij het kopen van drinkwater?

In de meeste landen waar het kraanwater niet drinkbaar is, wordt op veel plaatsen drinkwater verkocht. Je kunt kleine flessen van een (halve) liter kopen, maar vaak zijn er ook grotere flessen te koop van meerdere liters. Deze zijn vaak veel voordeliger en je kunt er gemakkelijk je eigen drinkfles mee vullen. In sommige landen is het verstandig om goed op te letten als je drinkwater koopt. Als dop of zegel gebroken is, kan het zijn dat de flessen gewoon opnieuw gevuld zijn met vervuild kraanwater.

Wat kun je doen om water schoon te maken?

Als het water niet troebel is, kun je het water eenvoudig koken. Door het water een paar minuten goed te laten doorkoken zijn alle ziekmakers uit het water gedood. Als je in een vakantiehuisje zit kun je op die manier makkelijk een grote pan vullen met water, deze koken en vervolgens laten afkoelen. Er zijn ook verschillende middelen op de markt die het zuiveren van water gemakkelijker hebben gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld zuiveringstabletten die je mee kunt nemen op reis. Dit tablet stop je in een fles met 1 liter ongezuiverd water. Dit schud je even flink en laat je een half uur staan. Daarna kun je het water zonder problemen drinken. Ook Lifestraws zijn een handige uitvinding. Dit is een rietje waarmee je bijvoorbeeld rivierwater veilig kunt drinken. Het water filtert de bacteriën en protozoa uit het water, maar niet chemicaliën. Dus als het water uit een rivier in een stad komt, is het alsnog verstandig om het water goed te koken.

Troebel water

Troebel water moet eerst gefilterd worden. Als het zand is wat in het water zit, kun je het laten zinken door het een tijdje te laten staan. Daarna moet het water alsnog gefilterd worden. Je kunt zelf een filter maken door een schone stoffen zakdoek of T-shirt. Daarna moet je het water alsnog koken om de ziekmakers te doden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here