esta usa

Binnen Europa is het reizen super gemakkelijk, met de auto heb je het soms nauwelijks door dat je een ander land binnen rijdt. Maar op het moment dat je buiten Europa reist worden de zaken anders. De grenscontroles worden strenger en de eisen specifieker. Veel landen eisen dat je vooraf een visum aanvraagt, andere landen zijn soepeler. Hoe weet je van tevoren of je een visum moet aanvragen of niet?

Kijk het altijd na

Elk land heeft zijn eigen specifieke eisen. Bij sommige landen kan je echt niet naar binnen zonder visum, andere landen eisen dit pas na een aantal weken. Het beste is om altijd goed na te zoeken wat de specifieke eisen van jouw reisbestemming zijn. Vertrouw niet te veel op de kracht van je Nederlandse paspoort.

Informatie op internet

De meeste landen hebben een officiële website van hun overheid waar visum-eisen te vinden zijn. Hierop lees je precies wanneer je een visum nodig hebt, wat je daarvoor moet doen en hoe lang dit visum geldig is. Maar in veel derdewereldlanden is deze informatie niet helemaal betrouwbaar. In dit soort landen zijn wetten niet zo constant als in Nederland. Ze kunnen elk jaar veranderen. Om die reden is niet alle informatie die je op internet vindt over visums betrouwbaar. Het kan gauw verouderde informatie zijn, ook al is het nog maar een jaar geleden geschreven.

Navragen bij de ambassade

Bij twijfel over visumzaken is het altijd verstandig om navraag te doen bij de ambassade van dit land. Op de website van de rijksoverheid vind je of er een ambassade in Nederland is. Daar staat zowel een telefoonnummer, e-mailadres en bezoekersadres. Denk eraan dat, ondanks dat deze ambassade misschien in Nederland staat, de medewerkers hoogstwaarschijnlijk geen Nederlands spreken. Als je de plaatselijke taal niet spreekt, is Engels meestal een goed alternatief.

Verenigde Staten

Als je op vakantie wilt naar de Verenigde Staten, of simpelweg een overstap hebt in een van de staten, moet je ook goed opletten. Als het gaat om een overstap of bezoek van maximaal 90 dagen, heb je een ESTA nodig. Dit is officieel geen visum, maar wel noodzakelijk voor de toegang. Een ESTA vraag je online aan. Let erop dat er veel websites zijn die aanbieden dat ze een ESTA voor je kunnen aanvragen, terwijl dit veel duurder is. Vraag een ESTA aan bij de officiële website van Homeland Security en je betaalt slechts 14 euro.

Je vult op de website een formulier in en betaalt online. Een ESTA wordt niet in je paspoort geplakt, maar wordt geregistreerd in een database van de Douane van de VS. Als je door de douane gaat zien ze automatisch of je een ESTA hebt aangevraagd hebt of niet. Deze toestemming is geldig voor twee jaar, of minder mocht je paspoort verlopen. Je moet alsnog een visum aanvragen voor de Verenigde staten als je langer dan 90 dagen wilt blijven of als je komt voor werk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here