yoga vrouw

Al eeuwen is het dagelijks onderdeel van leven in het Oosten, maar in het Westen is het afgelopen jaren steeds populairder ook. Iedereen heeft wel eens van yoga gehoord en veel health-gurus zweren er bij. Maar waarom nou precies? Wat maakt de yoga-lifestyle zo immens populair over de hele wereld? En wat zijn nou de voordelen van een regelmatige yogales? Dit artikel bespreekt de belangrijkste gezondheidsvoordelen van yoga.

De oorsprong

Om een antwoord hierop te krijgen gaan we terug naar de oorsprong. Waar komt yoga nou vandaan? Yoga is zo’n 5000 jaar geleden instaan in India door mensen die de natuur observeerden en probeerden een te worden met de natuur. Veel yoga-poses (ook wel asanas genoemd) zijn afgeleid uit de natuur, denk bijvoorbeeld aan de “cat pose” of de “downward dog”. Yogi’s observeerden de natuur en namen de houdingen over om zo de gezondheidseffecten er van te ervaren.

Soepel en lenig

Veel mensen zijn bang om lenig te moeten zijn voor ze aan yoga kunnen beginnen, maar het tegenovergestelde is juist waar. Je hoeft namelijk totaal niet lenig te zijn, dit komt vanzelf. In de huidige maatschappij bewegen we steeds minder waardoor je lichaam ook minder soepel en lenig is. Veel mensen zitten dagelijks acht uur op kantoor, dit is natuurlijk niet ideaal voor je lichaam. Een paar keer per week yoga zal er voor zorgen dat je lichaam vaal soepeler aanvoelt en je meer bewegingsvrijheid hebt. Ook klachten als nekpijn en rugpijn kunnen verlicht worden door regelmatig yoga te doen.

De hele dag zen

Je dagelijkse leven kan erg stressvol zijn: voor het werk nog je kinderen op school brengen, lange dagen op kantoor, daarna de kinderen weer ophalen, koken en opruimen. Het is daarom ook niet gek dat burn-outs steeds vaker voorkomen en mensen vaker overspannen thuis zitten. Al die taken kunnen in je hoofd soms meer ruimte innemen dan nodig is. Door regelmatig tijd voor jezelf te nemen kan je je hoofd leegmaken. Tijdens een yoga les hoef je even aan niks anders te denken dan aan de poses. Je zal zien dat yoga een kalmerend effect heeft je na een paar weken yoga gedurende dag ook meer zen wordt.

Je lifestyle aanpassen

Het kost natuurlijk altijd moeite om je lifestyle aan te passen. Mensen zijn vaak succesvoller als ze dit in kleine stapjes doen. Ga dus niet gelijk voor een pittige dagelijkse yogasessie, maar begin eens rustig met eens per week. Zodra dit in je ritme zit, zal je snel merken dat je dagen rustiger worden en zal je vaker yoga inplannen in je dagelijkse leven. Ook met meditatie kun je beginnen met een of twee keer per week via een app een korte meditatie sessie inplannen. Met maar tien minuten per dag voor het slapen gaan, zal je al snel resultaat merken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here