vegan eten

Zo’n 50 jaar geleden hadden ze nog een geiten-wollen-sokken imago, maar tegenwoordig zijn ze ontzettend populair. Het gaat natuurlijk over de veganist! Op sociale media word je overspoeld met plaatjes van kleurige gerechten vol groente en fruit. Ook in de supermarkt zijn er steeds meer veganistische opties te vinden. Eet jij ook steeds vaker veganistisch?

Waarom veganistisch?

Er zijn veel verschillende redenen om veganistisch te worden. Zo zijn er mensen die niet bij willen dragen aan het dierenleed dat gepaard gaat met het eten van vlees en het consumeren van melk en eieren. Ook wordt er beweerd dat veganistisch eten veel gezondheidsvoordelen heeft, zoals een verlaagde kans op hart- en vaatziektes en minder kans op obesitas. De afgelopen jaren zijn er ook steeds meer veganisten die dierlijke producten vermijden vanwege het milieu. De productie van vlees, melk en eieren stoot heel veel broeikasgassen uit, een veganistische levenswijze is in dat opzicht veel beter voor het milieu.

Wat mag ik dan nog wel?

De meesten mensen kennen de vegetariër wel: dat is iemand die geen vlees en geen vis eet. Veganisten doen hier nog een schepje boven op en vermijden alle producten van dierlijke afkomst. De belangrijkste hierbij zijn eieren en melk, maar ook honing is bijvoorbeeld een dierlijk product. Verder zitten er vaak nog dierlijke producten verstopt in voedingswaren waarvan je het niet zomaar verwacht, denk bijvoorbeeld aan gelatine in snoep. Ook bepaalde E-nummers kunnen dierlijke producten bevatten. Veganisten die dierenleed zo veel mogelijk proberen te verminderen, zullen ook producten gemaakt van bont en leer vermijden.

Overweldigend

Als je er over na zit te denken veganistisch te worden, kan het nogal overweldigend zijn. Er is ineens zo veel om rekening mee te houden en je moet elke verpakking in de supermarkt gaan lezen. Vaak willen beginnende veganisten het zo goed mogelijk doen door direct alle voedingswaren met dierlijke producten te verbannen. Vaak wordt vergeten dat fouten maken helemaal niet erg is. Zeker in het begin kan het erg moeilijk zijn, probeer daarom op stapsgewijs je leven veganistisch te maken.

Je eigen draai

Ook als je zo nu en dan een niet-veganistisch product eet, heb je de rest van de tijd wel je steentje bijgedragen. Of wil je graag veganistisch worden, maar kan je echt niet zonder zo nu en dan een blokje kaas? Geef dan je eigen draai aan de term veganist: doe wat goed voelt bij jou en bij jou levensstijl past. Veganisme draait niet om zo goed mogelijk alle dierlijke producten verbannen, maar om bijdragen aan een betere milieu, een betere gezondheid of om het verminderen van dierenleed. Hiervoor is het echt niet nodig om direct je hele leven om te gooien, elke verandering zal al helpen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here