gezonde levensstijl

Tegenwoordig is het een en al gezondheid wat de klok slaat en is gezonde voeding nog nooit zo in geweest. Tal van kookboeken met gezonde recepten die je in weinig tijd klaarmaakt, komen op de markt. Je zou voor minder zin krijgen om je levensstijl om te gooien en wat gezonder te gaan leven. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling om dit op een goede manier te doen. Hoe je best begint aan een gezonde levensstijl, kan je hier lezen.

Tip 1: water, de rest komt later

Neen, we zijn niet over brandwonden bezig, dit gaat wel degelijk over een gezonde levensstijl. Eén van de eerste dingen die je moet aanpakken wanneer je gezonder wil gaan leven, is het drinken van water. Je lichaam bestaat namelijk voor 70% uit water dus het is belangrijk dat je die balans goed houdt. Het is aangeraden om toch minstens 1,5 liter water per dag te drinken. Begin met bij het opstaan een glas water te drinken en drink voor elke maaltijd of snack nog een groot glas. Drink voor het slapengaan nog eens een groot glas water en je zal merken dat je sneller aan 1,5 liter water komt dan je op voorhand had gedacht.

Tip 2: eet voldoende plantaardige eiwitten

Eiwitten: je hebt ze echt wel broodnodig. Ze zijn heel belangrijk want met deze voedingsstof blijf je gezond en sterk. Je kan eiwitten halen uit vlees, vis en eieren. Maar ook plantaardig voedsel zoals soja, quinoa of seitan zitten boordevol eiwitten. Ze zijn wat je spieren, bloed en cellen broodnodig hebben. Eet je nu amper eitjes? Tijd om daar dan verandering in te gaan brengen!

Tip 3: kies voor trage koolhydraten

Wanneer we het woord koolhydraten horen, denken we meteen aan iets ‘negatief’. Koolhydraten worden inderdaad omgezet in suikers en te veel hiervan is natuurlijk niet goed. Behalve dan wanneer je kiest voor trage of complexe koolhydraten. Ze verteren traag en ze produceren zo maar heel langzaam suikers in je bloed. De suikerspiegel gaat hierdoor minder snel stijgen en minder snel dalen. Zo heb je minder snel nood aan suiker. Je kan deze koolhydraten halen uit bruine rijst, bruine pasta, zoete aardappelen, fruit en ook quinoa.

Tip 4: gezonde vetten en vezels

Ja hoor, je hoort het goed: gezonde vetten zijn een must voor je gezondheid en heb je echt wel nodig. Kies wel zeker voor de gezonde vetten, want ongezonde vetten gaan het lichaam belasten. Gezonde vetten zitten in sojamelk, noten, avocado, zaden en pitten, olijfolie en vis. Ook vezels behoren tot een gezonde voeding. Zij zorgen immers voor een goede spijsvertering en dit zorgt er dan weer voor dat je meer voedingsstoffen gaat opnemen. Vezels kan je vinden in groenten, fruit, volkoren producten, noten en zaden.

Last but not least: bewegen! Wanneer je al de bovenstaande zaken gaat combineren met bewegen, dan ben je echt goed bezig. Een gezonde levensstijl houdt immers in letten op je voeding en voldoende beweging hebben. Een halfuurtje per dag bewegen, is meer dan voldoende!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here