Zo hou jij het hoofd koel tijdens de warme zomermaanden

Voor de meeste mensen staat de zomer synoniem voor mooi weer, op reis gaan, terrasjes en zwoele zomeravonden. Maar wanneer een hittegolf ons land teistert, zijn de warme temperaturen vaak wat te veel van het goede. In dat geval staat de zomer synoniem voor een hitte- of zonneslag, wespensteken en slecht slapen. Hier lees je wat je kunt doen om deze zomer het hoofd koel te houden tijdens de warmste dagen.

Hou de hitte buiten

Aan de warme temperaturen buiten kun je niets veranderen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat het binnen in je woning koel(er) blijft. Dit doe je door de zon buiten te houden. Gordijnen en rolluiken zijn hier uitermate geschikt voor. Probeer ook regelmatig te verluchten op de meest frisse momenten van de dag. Dat zijn de vroege ochtenduren en eventueel ook ’s avonds laat of ’s nachts. Zijn deze tips niet voldoende om je woning koel te houden? In dat geval kun je ook een (mobiele) airco of ventilator gebruiken. Zet de ventilator in de buurt van een (openstaand) raam, zodat de lucht die binnenkomt meteen wordt afgekoeld en wordt verspreid. Zet je de ventilator op je slaapkamer? Dan worden meteen de zoemende muggen weggejaagd.

Verkoel je lichaam

Ook je lichaam kan last ondervinden van de hitte. Wat je sowieso moet doen, is heel veel drinken. Liefst water, maar ook thee is een prima alternatief. Merk je dat je echt overdadig zweet en voel je je niet lekker? Dan kan een sportdrank soelaas bieden. Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen te overtuigen om voldoende te drinken. Tijdens warme dagen is dit echter wel noodzakelijk; kinderen drogen snel uit. Haal dus alle trucjes uit de kast. Kinderen vinden een drankje met een rietje of met ijsblokjes altijd dubbel zo lekker. Ook stukjes fruit in het water of een siroopje kunnen wonderen doen. Haal ook waterijsjes in huis, of maak ze zelf. Op warme dagen is bijna alles toegestaan om voldoende vocht binnen te krijgen.
Verder is het belangrijk om je koel te kleden. Ga voor lichte stoffen en eventueel ook voor laagjes. Linnen en katoen zijn perfect bij dit weer.

Grote middelen

Wordt het echt heel warm? Dan kun je overwegen om de grote middelen boven te halen. Een opblaaszwembad en waterspeelgoed bieden vaak al veel verkoeling. Voor huisdieren bestaan er speciale matjes die voor koelte zorgen. Die kun je uiteraard ook voor jezelf gebruiken. Heb je geen verplichtingen? Aan het water is het altijd frisser. Trek dus gerust naar de zee, een meer, een plek met een grote fontein, … als je weet dat er warm weer voorspeld wordt. Daar zal het aangenamer vertoeven zijn dan in het binnenland. Vergeet zeker niet om je regelmatig in te smeren en probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here