Draag zorg voor je zicht

Je ogen zijn een van de belangrijkste organen van je lichaam. Niet alleen figuurlijk; ze zouden immers de vensters van je ziel zijn. Maar ook letterlijk. Je kunt heel veel gezondheidsproblemen afleiden door in je ogen te (laten) kijken, en een heel wat gezondheidsproblemen, zoals diabetes, een verhoogde bloeddruk of cholesterol, hebben ook een invloed op de werking van je ogen. Daarom is het belangrijk om zorg te dragen voor je zicht. Hier lees je hoe je dat kunt doen.

Opbouw van je oog

Je oog bestaat uit verschillende onderdelen. Het meest zichtbare is je oogbol, die wordt bedekt door het hoornvlies. Vervolgens heb je de iris, die de kleur van je ogen bepaalt. En in het midden van je iris, vind je je pupil. Je pupil wordt groter of kleiner afhankelijk van de lichtinval, je emoties en de mate waarin je stress ervaart. Achter je pupil, vind je de ooglens en het achterste oogsegment, dat gevuld is met collageen en glasvocht. Hier bevindt zich ook het netvlies en de oogzenuw.

Levensstijl en goed zicht

Het is bewezen dat je levensstijl een invloed heeft op je zicht. Zo zullen kinderen die heel vaak op schermpjes of in boeken kijken, veel sneller bijziend zijn dan kinderen die veel buiten spelen. Wetenschappers hebben nog niet kunnen achterhalen hoe dat komt. Om ervoor te zorgen dat je kinderen gezonde ogen hebben, zou je hen zo’n twee uur per dag buiten moeten laten spelen. Dat is natuurlijk erg veel. Het kan ook al helpen door hun scherm- of leestijd elke 20 minuten te onderbreken en van die tijd gebruik te maken om een halve minuut in de verte te kijken. Ook roken en alcohol hebben een grote invloed op je ogen, omdat het ervoor zorgt dat je aders, en dus ook de bloedvaatjes in je ogen, gaan vernauwen. Verder zijn er ook voedingsmiddelen die bevorderlijk werken om goed te kunnen blijven zien. Zo zijn veel fruit, donkergroene bladgroenten, maïs en eierdooiers echte krachtvoeding voor je ogen. Ook vette vissoorten, zoals zalm, zijn goed voor je zicht. Ze hebben een beetje hetzelfde effect als wortelen, die, zoals je grootmoeder je misschien ooit verteld heeft, belangrijk zijn voor goede ogen.

Bescherm je ogen

Je zicht is onmisbaar om zorgeloos te kunnen leven. Daarom is het zo belangrijk om goed zorg te dragen voor je ogen. Draag dus zeker een zonnebril om Uv-stralen in je ogen te vermijden. Ook een veiligheidsbril is geen overbodige luxe wanneer je gaat lassen of zware arbeid gaat verrichten. Zelf bij het maaien van het gras is zo’n bril niet zo gek; veel oogverwondingen ontstaan door scherpe voorwerpen die tijdens het afrijden van het gras in een oog worden gekatapulteerd.
Als er al oogaandoeningen in je familie aanwezig zijn, laat je jezelf en je kinderen dan af en toe screenen door een oogarts. En als je lenzen draagt, hecht dan zeker voldoende belang aan je algemene hygiëne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here