Autisme bij je kind

Als je een kind krijgt, wil je als ouder natuurlijk niets liever dan dat je kind in goede gezondheid verkeert en dat de opvoeding vlot en normaal zal verlopen. Wanneer er dan bij je kind autisme wordt vastgesteld, kan dit voor sommige een grote schok zijn. Andere ouders hadden dit misschien al langer in de gaten en zijn blij dat hun vermoeden bevestigd wordt. Voor ouders die het niet zagen aankomen, is het vaak een moeilijk moment. Er is ongeloof, boosheid en het niet willen aanvaarden van de diagnose. Dit is perfect te begrijpen, maar het best is dat je je als ouder toch zo snel mogelijk herpakt. De goede en juiste begeleiding voor een kind met autisme doet immers wonderen. In dit artikel vind je tips over hoe je met autisme bij je kind kan omgaan en hoe je hiernaar handelt in de opvoeding.

Autisme begrijpen

Als je je kind de juiste en goede opvoeding wil geven, is het belangrijk om eerst te weten wat autisme juist is en het te begrijpen. Pas dan zal je er ook op een goede manier mee kunnen omgaan en er correct naar kunnen handelen. Autisme is een gedragsprobleem, mensen verwerken informatie die ze krijgen op een andere manier en dit geeft problemen in het gedrag. Communicatie kan dus moeilijk zijn, alsook het aangaan en begrijpen van sociale situaties. De flexibiliteit in gedrag of interesses kan problemen geven en dat zijn vooral zaken die je aan de buitenkant zal merken. Wat gebeurt er dan bij de binnenkant van je kind? De verwerking van informatie kost meer tijd in de hersenen, het toepassen van nieuwe informatie gaat veel minder flexibel en het filteren van belangrijke en minder belangrijke informatie gaat ook minder evident.

Signalen van autisme

Wanneer een kind autisme heeft, zal je dit kunnen herkennen aan verschillende signalen. Kleine veranderingen kunnen een groot probleem zijn voor je kind, het kind kan hierdoor heel prikkelig gaan reageren. Nieuwe situaties of overgangen kunnen heel moeilijk zijn en het kind houdt vast aan rituelen of herhalingen in het spel. De behoefte bij kinderen met autisme is er heel hard om de wereld voorspelbaar en hetzelfde te houden. Veranderingen horen hier niet in thuis.

Stimuleren

Omdat bepaalde zaken bij kinderen met autisme niet zo vanzelfsprekend zijn en trager zijn, is het belangrijk dat je de ontwikkeling goed blijft stimuleren. Ook wanneer je kind positief gedrag stelt, moet je dit stimuleren. Een kind met autisme leert hier namelijk meer uit, dan wanneer het iets fout heeft gedaan of iets niet goed lukt. Sluit je aan bij de interesses van je kind en werk hier mee. Verwerk de interesses in het spel van je kind en houdt het positief en luchtig. Probeer je kind niet te vaak dingen te willen aanleren. Besteedt genoeg aandacht aan je kind en op deze manieren zal je zien dat positief gedrag zich vaker zal stellen.

Focus op de dingen die goed bij je kind en pas je verwachtingen en het tempo aan. Een kind met autisme leert nu eenmaal minder snel dan een kind zonder deze diagnose. Probeer interesse te wekken bij je kind voor nieuwe dingen en ervaringen, maar push dit zeker niet.

Het opvoeden van een kind met autisme, zal altijd met ups en downs gaan, maar dankzij deze tips ben je toch al een beetje vooruitgeholpen!

Houd je kind van dieren? Denk er dan over na om een huisdier in huis te nemen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here