autoverzekering

Het afsluiten van een autoverzekering is een belangrijke keuze en is iets waar je een hoop geld kunt besparen. Door bijvoorbeeld kritisch te kijken naar je polis en online autoverzekeringen te vergelijken, kun je tientallen euro’s op jaarbasis besparen. Het is daarom verstandig om autoverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Maar waar moet je op letten? Hieronder vind je een aantal handige tips.

Kies een passende dekking

Auto’s verschillen onderling en daarmee verschilt ook het hoeveelheid risico dat je loopt op schade of een ongeval. Een tweedehands auto zal bijvoorbeeld veel meer kans hebben op onderhoud en is een lagere dekking vereist, terwijl je voor een gloednieuwe auto waarschijnlijk voor een hoge dekking kiest. Het is daarom verstandig om een dekking te kiezen die goed bij je auto past. Over het algemeen zijn er drie soorten dekkingen waar je uit kunt kiezen: een WA verzekering, een WA+ verzekering of een Allrisk verzekering. Het eerste type verzekering is in Nederland verplicht.

Afhankelijk van de leeftijd van je auto kun je kiezen voor een passende dekking. Auto’s tot 5 jaar oud worden meestal allrisk verzekerd. Modellen die tussen de 5 en 10 jaar oud zijn kunnen verzekerd worden met een WA+ verzekering en voor de oudste auto’s is alleen een WA verzekering vaak voldoende.

Betaal kleine schadereparaties zelf

Een belangrijk onderdeel om kosten te besparen bij een autoverzekering, is door kleine schade zelf te repareren. Als je namelijk een schadeclaim indient, zul je dalen op de bonus/malusladder, waardoor je een hogere premie zult moeten betalen. Deze stijging is vaak aanzienlijk, waardoor het slimmer is om de schade in sommige gevallen zelf te betalen.

Kies voor een hoger eigen risico

Een van de zaken waar je op moet letten bij het vergelijken van autoverzekeringen, zijn de polisvoorwaarden en het eigen risico. Bij de polisvoorwaarden is het verstandig om te letten op de no-claimkorting. Verder is het slim om te letten op het eigen risico, aangezien je hiermee korting kunt krijgen op je premie. Als je weinig schade rijdt, dan kan het slim zijn om een hoger eigen risico te kiezen. Hierdoor kun je namelijk aanzienlijk besparen op je premie.

Let op een dubbele dekking

Als je al meerdere verzekeringen hebt afgesloten, is het erg verstandig om eens na te gaan of je niet dubbel verzekerd bent. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het afsluiten van een inzittendenverzekering, terwijl de passagiers met een WA dekking ook verzekerd zijn. Je autoverzekering is namelijk uit te breiden met aanvullende verzekeringen, maar het kan dus goed mogelijk zijn dat je je hierdoor dubbel verzekert. Denk hierbij ook aan een rechtsbijstandverzekering, aangezien je met een losse rechtsbijstandverzekering ook dekking ontvangt voor het verkeer.

Betaal per jaar

Veel mensen kiezen ervoor om de premie in maanden te betalen, terwijl het kan lonen om per jaar te betalen. Bij het vergelijken is het slim om te letten op de toeslag die gehanteerd wordt bij het betalen in termijnen. Dit kan soms namelijk tot 6% extra zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here