echt geld

Er wordt vaak door de politie voor gewaarschuwd: vals briefgeld. Het komt steeds vaker voor dat er met valse briefjes betaald wordt. Zeker als je zelf vaak met contant geld betaalt, is het verstandig om alert te zijn op de echtheid van het geld. Gelukkig kun je met een snelle controle er achter komen of het geld echt of nep is. Hoe je dit moet doen? En wat je moet doen als je toch vals geld geaccepteerd hebt? Dat lees je in onderstaand artikel.

De snelle controle: kijken, voelen en kantelen

Als je erachter wilt komen of geld echt of nep is, zijn er een aantal handige stappen waar je dit aan kunt herkennen. Allereerst is het belangrijk om goed te kijken naar het geld. Check als eerste het watermerk. Deze hoort in het papier te zetten en mag er dus niet ingedrukt zijn. Als een extra controle kun je het watermerk onder een UV licht leggen. Als het biljet echt geld is, dan zie je het watermerk niet onder dit licht.

De tweede stap is om aan het biljet te voelen. De inkt aan de voorkant van het biljet hoort verhoogd te zijn. Dit kun je voelen door er met je vinger of nagel overheen te gaan. Als laatste is het van belang om het biljet te kantelen. Bekijk de zilverkleurige streep en kijk extra goed naar het hologram. Hier zou je namelijk de waarde van het biljet en het euroteken in moeten zien.

Maak gebruik van handige apps

Naast deze snelle controle kun je ook gebruik maken van apps om te checken of geld echt of nep is. Een eerste handige app is de Eurobiljet App, waarmee je op basis van de echtheidskenmerken kunt kijken of het biljet echt is. Een tweede optie is de Echt of Vals app, waarmee je eurobiljetten digitaal kunt controleren. Door een foto te maken met de camera van je telefoon, kan de app zelf het geld controleren op echtheid.

Ben je een ondernemer of heb je veel met biljetten te maken? Dan kan het lonen om een detectieapparaat aan te schaffen om de echtheid van een biljet te kunnen controleren.

Wat te doen als je een vals biljet hebt?

Heb je toch een vals biljet in handen? Dan is het belangrijk dat je dit biljet niet gaat gebruiken, aangezien dit strafbaar is. Als je nog weet van wie je het biljet hebt gekregen, dan kun je met die informatie naar de politie gaan. Mocht je dit niet meer weten, dan kun je naar de Nederlandse Bank gaan. Hier wordt dan nogmaals de echtheid gecontroleerd, en hierdoor weet je zeker dat het biljet uit de omloop is.

Wil je minder risico lopen om valse bankbiljetten in handen te krijgen? Dan is het veiliger om meer gebruik te maken van de pin en betaalautomaat. Dit is een veilig alternatief om te betalen en geld over te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here