Goedkoper ongesteld, kan dat?

Vanaf het moment dat je als meisje in je puberteit terecht komt, tot op het moment dat je menopauze geëindigd is, ben je als vrouw quasi elke maand verplicht om veel geld uit te geven aan hygiënisch materiaal dat je helpt wanneer je ongesteld bent. Dat wil zeggen dat je regelmatig maandverband of tampons moet aankopen. En ook voor de periodes tussen je regels door kan het een geruststelling zijn om gebruik te maken van inlegkruisjes. Studies hebben uitgerekend dat de gemiddelde vrouw zo’n 6000 euro gedurende haar leven besteed enkel en alleen aan haar maandstonden. Hier zijn pijnstillers niet bij gerekend. Kan dit goedkoper?

Kosten op korte en lange termijn

Maandverband, tampons en inlegkruisjes zijn allemaal wegwerpmateriaal. Je kunt ze maar één keer gebruiken. Op korte termijn kost zo’n doosje tampons niet heel veel geld, maar als je dit alles gaat optellen, kom je toch uit op een groot bedrag. Daarom kan het voordeliger zijn om te investeren in “maandstondenmateriaal” dat bij aankoop duurder is, maar dat je wel kan herbruiken. Op de lange termijn, is dit dan een goedkopere oplossing. Bovendien is het ook beter voor onze Moeder Aarde.

Menstruatiecups

Iets wat al langer op de markt is, zijn de menstruatiecups. Deze cups breng je bij jezelf in. Ze absorberen geen bloed, maar vangen het wel op. Het is een beetje gedoe om ze goed te installeren, maar eens zo’n cup goed zit, zuigt hij zichzelf een beetje vacuüm, waardoor hij niet lekt en je er verder ook geen last van zult ondervinden. Je kunt zo’n cup 8 tot 12 uur laten zitten. Na deze periode haal je de cup eventjes uit je vagina om hem leeg te maken en uit te kuisen. Nadien kun je hem meteen weer gebruiken. Na je menstruatie moet je de cup steriliseren, zodat alles hygiënisch blijft. Dit doe je door hem een 5-tal minuutjes onder te dompelen in kokend water.

Menstruatieslips

Vind je zo’n cup maar gedoe? Dan kan een menstruatieslip ook een goed en goedkoper alternatief zijn voor standaard maandverband en tampons. Menstruatieslips beginnen steeds meer aan populariteit te winnen en zien er ook steeds mooier uit. Het oog wil ook wat, natuurlijk. Het concept is dat je bij menstruatieondergoed een absorberende strip hebt die het bloed opvangt en absorbeert. Je gebruikt deze slip ongeveer zoals je andere slips; je draagt ze een halve dag en wast ze nadien uit.

Herbruikbaar maandverband

Een laatste optie is het herbruikbaar maandverband en de herbruikbare inlegkruisjes. Deze verbandjes zijn gemaakt van katoen, bamboe of hennep. Ze blijven op hun plek zitten met behulp van drukknoopjes. Het natuurlijke materiaal zorgt ervoor dat de verbandjes aangenaam aanvoelen en goed kunnen ademen. Na gebruik was je ze uit en kun je ze opnieuw gebruiken. Een herbruikbaar maandverband of inlegkruisje kan gemakkelijk 5 jaar gebruikt worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here