vrouw met puistjes

Er zijn genoeg tips tegen het voorkomen van puistjes, maar wat moet je nou eigenlijk doen wanneer je ze al hebt? Ze zitten vaak op het gezicht, de rug en schouders of borst, waar ze ontstaan door een verstopte en ontstoken talgklier. Een grote oorzaak van de verstoppingen van talgklieren is hormoonwisseling. Vandaar dat puistjes vooral ontstaan tijdens de puberteit. Puistjes zijn vervelend en kunnen heel hardnekkig stand houden. Gelukkig zijn er verschillende huis-tuin-en-keuken-middelen die ze kunnen bestrijden.

Wat kan ik hieraan doen?

Een vaak terugkomende tip is het smeren van tandpasta op de desbetreffende probleemzones. Tandpasta zorgt ervoor dat de huid uitdroogt en trekt zo de poriën leeg. Helaas is dit niet goed voor je huid en daarom niet per se aan te raden.

Wat wel goed is voor je huid, mocht je last hebben van een wat drogere huid, is een honing masker. Dit voedt de huid en zorgt ervoor dat de oneffenheden behandeld worden.

Tevens een goede werkzame stof is tea tree oil, wat tegenwoordig bijna overal te koop is. Deze olie wordt veel gebruikt in crèmes en lotions, maar kan het beste puur gebruikt worden om puistjes tegen te werken. Het is mogelijk hiermee je gezicht te reinigen voor het slapen gaan, dan heeft je huid de mogelijkheid om de olie te laten intrekken.

Een minder vaak voorkomende tip is een aspirine. Wanneer deze tot kruimels gemalen wordt en in een mengsel met water tot een smeerbare crème geroerd wordt, moet je deze twee uur op de huid laten zitten, zodat de puistjes aangepakt kunnen worden. Aspirines werken ontstekingsremmend en zijn dus geschikt voor het tegengaan van de ontstekingen in de talgklieren. Let wel, ook dit droogt de huid uit en is dus niet geschikt voor mensen met een droge huid.

En wat als ik allergisch ben voor bepaalde stoffen?

Als je last hebt van een gevoelige huid of allergisch bent voor veel producten, is het vaak onprettig hier allerlei middelen op te smeren. Gelukkig is er een aantal tips die je sowieso kunt opvolgen. Het is belangrijk dat je de huid schoon houdt en dus niet gaat slapen met je volledige make-up look nog op. Dat het een keertje gebeurt, kan natuurlijk wel door de vingers gezien worden, maar het is mogelijk dat je daar dan ook de vruchten van plukt. Een andere algemene tip is het regelmatig verschonen van je kussensloop. Want ja, hier zit een groot aantal bacteriën op, waar je logischerwijs niks van kunt zien. Om te voorkomen dat je huid onnodig vuil wordt, is het bij een oneffen huid aan te raden je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Een laatste, maar lastiger uitvoerbare tip is het regelen van je hormoonhuishouding. Als je erg veel last hebt van puistjes en bultjes, is het misschien een goed idee een afspraak bij de huisarts te maken. Hij of zij heeft wellicht een aantal tips die je kunt aannemen, of geeft je een verwijsbrief voor een medicinale crème of lotion. Al met al moeten we echter niet vergeten, dat het af en toe last hebben van puistjes menselijk en niet te voorkomen is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here