De temperaturen stijgen, de zon is in het land. Je huid beschermen en veel water drinken is de boodschap. Wie geniet niet van een heerlijk fris glas wijn op een zwoele zomeravond? Tijdens de warme maanden scoren een fruitige rosé of ijskoud wit het best, maar er zijn ook rode wijnen die zorgen voor zomers genot.
Fris en wit als een klaterend riviertje
Witte wijn is nog steeds de eerste keuze van wie verfrissing en genot zoekt op een gezellig terras. Vooral de droge witte wijnen met een hoge zuurgraad scoren goed, zoals een pinot grigio, chardonnay en sauvignon blanc. Het zijn wijnen waarin minder natuurlijk druivensuiker aanwezig blijft na het gistingsproces. Ze worden in vele wijnlanden gemaakt, van Italië en Frankrijk tot Nieuw-Zeeland en Chili. Elk land zorgt voor een eigen toets.
Wie meer houdt van zoet, kiest een wijn met meer restsuikers – en dus een korter gistingsproces. Het zijn wijnen die vaak bij het dessert worden geserveerd, maar ijskoud ook heel lekker zijn met een hint van fruit, honing of zoethout. De muskaatdruif ligt vaak aan de basis, maar wij geven als verrassende tip graag San Silvano Sweet Ice Bianco mee, een delicate en lichte zomerse dorstlesser van de familie Castellani.
Vele tinten roze
Voor velen is geen zomerdag compleet zonder een glaasje rosé. Deze vind je in alle soorten en maten, van fris en droog tot bloemig en fruitig. Het is de oudste wijnsoort uit de geschiedenis en wordt gemaakt van een combinatie van blauwe en witte druiven. Hoe langer de druivenschillen van de blauwe druiven in contact staan met het witte wijnsap, hoe intenser de kleur van de rosé. Zo krijg je een pallet van zacht pastel tot oranje of zalmroze. Wist je trouwens dat alle druiven, zowel wit als blauw, wit sap hebben?
Voor de smaak zorgt vooral het druivenras, naast de productiemethode. De primaire smaken zijn rood fruit, citrus en bloemen, maar net zoals bij de kleur vind je ook in de smaak veel variatie. Zo smaakt een diepgekleurde Italiaanse rosé bijvoorbeeld vaak naar citrus en zoet fruit, terwijl een wijn uit de Provence ook smaken van zoete meloen en selderij kan bevatten. Wil je rosé kopen maar ben je geen kenner? Kies dan een fruitige en droge wijn uit Frankrijk, Spanje of Italië die niet meer dan 2 jaar oud is. In tegenstelling tot witte of rode wijn wordt rosé namelijk niet beter met de jaren. Met een syrah, grenache, merlot of roséwijn uit de Provence is genot bijna altijd verzekerd.
Rood als de zonsondergang
Sommige mensen zweren bij rood, al is dat niet bepaald verfrissend op een zwoele zomeravond. Wil je rode wijn kopen om te koelen, kies dan een lichte, fruitige wijn met weinig tannines zoals pinot noir, blauer zweigelt en beaujolais. Serveren op kamertemperatuur is enkel lekker als de temperatuur in de kamer rond de 18 graden is; op warme dagen kan de wijn beter een half uurtje in de koelkast voor je hem drinkt.
Wil je je favoriete rode wijn liever niet koelen? Laat je dan verrassen door een kwalitatieve lambrusco, de licht sprankelende Italiaanse rode wijn uit Emilia-Romagna en Lombardije. Deze wordt altijd koud gedronken. En natuurlijk is een glas rode sangria met ijs en vruchten ook een zomerse topper!