Vreemde delicatessen

Elk land kent zo zijn eigen gastronomische specialiteiten. Tussen die streekgerechten kan er wel iets ongewoons zitten dat wij doorgaans niet zouden eten. Niet alleen is het een avontuur voor het smakenpalet, soms worden bizarre zaken echt beschouwd als een delicatesse. Hieronder sommen we de vreemdste culinaire hoogstandjes in de wereld op.

Balut

Dit wordt vaak gegeten in Zuid-Oost Azië. Het gaat om een bevrucht ei van een eend of kip. Het embryo is bijna volledig ontwikkeld. Dat idee dat sommige mensen al afschrikken. Deze lekkernij kan je veelvuldig vinden in de straatkraampjes.

Sannakji

Dit Koreaanse gerecht kan je een extreme vorm van sushi noemen. De geserveerde baby octopussen zijn niet enkel rauw, maar bovendien ook nog niet hélemaal dood. Bijgevolg zie je je eten nog kronkelen op je bord.

Tonijn oogbollen

Het is ondertussen al duidelijk dat je voor vreemde gerechten in Azië moet zijn. Tonijn is een ons welbekende vis, heerlijk met een toefje wasabimayonaise. In Japan vinden ze het zo lekker dat de ogen zelf ook aanzien worden als “het neusje van de zalm”. Er bestaan zelfs speciale recepten om de oogbollen op beste manier te bereiden. Kon de Sannakji jouw smakenpalet bekoren? Dan is dit gerecht ideaal, het zou smaken naar inktvis.

Eland neus

Over neuzen gesproken, in Canada is elandneus wel eens een echte delicatesse. Deze wordt een paar keer gekookt in een bouillon met ui en kruiden. Het moet lang koken omdat het anders taai zou zijn. Denk maar aan rundstong, een andere, meer Europese variant die nog vaak geserveerd wordt.

Hakarl

Vergeet fugu, de giftige kogelvis die de durvers graag eten in Japan. Hakarl uit Ijsland is ideaal voor mensen zonder angst noch geur- en smaakzin. De gefermenteerde haai heeft immers een sterke ammoniakgeur. Wanneer je een blik opent, ruik je het door het hele huis. Het wordt vaak opgediend in blokjes, als hapje. Een ander gelijkaardig gerecht in Scandinavië is surströmming, gefermenteerde haring, dus waag je kans als je daar ooit op vakantie bent.

Gefrituurde tarantula

Denk tijdens de volgende huishoudronde twee keer na voor je huisspinnen de deur uit veegt. Voor sommige mensen is dit een avondmaal! In bepaalde streken in Cambodja is gefrituurde tarantula een heerlijke snack.

Duizendjarig ei

Dit ei is niet écht duizend jaar oud, al zou je het niet zeggen als je het ziet. Het hapje is erg populair in China. De eieren worden ingepakt in een mengsel van klei, as en zout en men laat ze zo enkele maanden fermenteren. Dit zorgt voor de perfecte smaak, als je hen mag geloven. Wanneer je het ei opensnijdt, merk je naast de prangende geur ook een diepgroene tot zwarte kleur…

Casu Marzu

Wie nog bereid was om de voorgaande gerechten uit te proberen, zal hoogstwaarschijnlijk toch passen voor dit bijzondere type kaas. In Sardinië produceert men een kaas waaraan bewust levende maden worden toegevoegd. Op die manier worden de kaasvetten afgebroken. Let op als je hiervan wilt proeven, de wormen springen in je gezicht tijdens het eten. Deze is dus zeker niet voor mensen met een zwakke maag. Toch maar liever een zakje chips als luie snack? We geven je geheel gelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here