barbecue

In de zomer is barbecueën een van de favoriete activiteiten van iedereen. Toch is barbecueën een vak apart. Het is een hele kunst om worstjes niet aan te laten branden, biefstuk perfect te bakken en hamburgers goed gaar te krijgen. Tijdens een barbecue wil je niet eindeloos aan het concentreren zijn op het vlees, maar ook gewoon relaxen en genieten van de zon en een drankje. Daarom zijn er een aantal handige tips om je te helpen bij het organiseren van een perfecte barbecue. Zo kijken je vrienden straks pas echt tegen je op als jij de technieken van het barbecueën tot in de puntjes beheerst.

Controleer de temperatuur: genoeg hitte is belangrijk

Een van de fouten die vaak gemaakt wordt bij het barbecueën, is dat het vlees te snel op de barbecue wordt gelegd. Je moet in je achterhoofd houden dat het vlees niet moet koken, maar dat het echt gebakken moet worden. Je zult de temperatuur dus in de gaten moeten houden om het perfecte moment te vinden het vlees er op te leggen. Hiervoor kun je het beste een check uitvoeren met je hand. Houd je hand op ongeveer 10 centimeter boven het rooster en kijk hoe lang je je hand hier kan houden totdat het echt pijn gaat doen. Na een paar seconden moet je je hand ongeveer weggetrokken hebben: dan is de grill heet genoeg.

Gebruik goed gereedschap

Voor een goede barbecue is niet alleen het type grill van belang en de brandstof die je gebruikt, zoals kolen of gas. Ook het gereedschap dat je gebruikt tijdens het barbecueën kan ervoor zorgen of het een geslaagd etentje wordt. Zo kun je bijvoorbeeld voor groenten of vis een grillrooster gebruiken. Ook een tang is handig om te gebruiken en is het een slimme aankoop om houten of metalen stokjes te gebruiken om vlees aan te rijgen. Een andere tip is om hiervoor bijvoorbeeld ‘eetbare’ stokjes te gebruiken zoals een tak rozemarijn of limoengras. Lekker en handig in gebruik!

Combineer vis, vlees en groenten

Niet alleen vlees is lekker op een barbecue, maar het is ook heerlijk om dit af te wisselen met een stukje vis of wat verse groenten. Koop bijvoorbeeld een stuk zalm of witvis als afwisseling voor hamburgers en speklapjes. Ook kun je bijvoorbeeld aardappels poffen in de hete kolen of verschillende groenten, zoals aubergine en courgette, grillen op een plaat.

Denk aan de bijgerechten

Natuurlijk zijn bijgerechten ook erg belangrijk voor een geslaagde barbecue. Denk hierbij aan stokbrood met kruidenboter, pesto en andere smeersels en een zelfgemaakte aardappelsalade. Ook kun je zelf een Griekse salade in elkaar draaien of gaan voor een heerlijke couscous. In combinatie met wat groenten zoals maïskolven en het vlees en de vis van de barbecue is het een heerlijke complete maaltijd. Trek een fles wijn en wat biertjes open en je kunt genieten van een geweldige zomeravond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here