Lekkere bereidingen met aardappelen

De meeste Belgen eten nog steeds graag aardappelen in combinatie met groenten en vis of vlees. Dat is dan ook erg lekker. Een aardappel is bovendien ook vezelrijk en caloriearm. In vergelijking met pasta, couscous en andere koolhydraten, zijn aardappelen ook een van de goedkoopste alternatieven. Het grootste voordeel van aardappelen is echter dat ze ontzettend veelzijdig zijn. Hier lees je hoe je aardappelen smakelijk kunt bereiden.

Simpel maar lekker

Wanneer je niet veel tijd hebt of het graag eenvoudig houdt, zijn er twee manieren om je aardappel te bereiden. De eerste is eenvoudigweg om hem te koken. Als je dit doet zonder hem te schillen, behoudt je patatje meer smaak. Een goed idee is om vooraf eventjes met een mes rond de aardappel te snijden. Zo kun je de schil er na het koken gemakkelijk af halen. Een andere heerlijke bereiding waarbij je veel vitaminen bewaart, is door het stomen van je aardappelen. Dit kan in een stoomoven, een stoommandje of een stoommachine. Dit gaat snel en je hoeft er niet op te letten, waardoor je je handen en ogen vrij hebt om je met de rest van je maaltijd bezig te houden. Door na het koken of stomen een klein beetje zout aan je aardappeltjes toe te voegen, heb je in een vingerknip een heerlijk aardappelgerecht bereid.

Krakend krokant

Veel mensen geven de voorkeur aan krokante aardappeltjes. Ook voor deze bereidingen kun je kiezen of je de aardappel wil schillen of niet. Schil je hem niet, was hem dan vooraf, want aan de schil kunnen vuil en pesticiden hangen. Wanneer je je aardappeltjes wil bakken, kook je ze best de dag voordien al. Bak ze in een combinatie van boter met olijfolie en haal ze pas uit de koelkast vlak voor je ze gaat bakken. Zet je vuur niet te hoog, en geef de aardappelen de tijd om rustig aan te bakken. Zo krijg je heerlijke patatjes die smeuïg zijn aan de binnenkant en krokant aan de buitenkant. Een andere populaire manier om je piepers krokant te krijgen, is door er frietjes van te maken. Ook dit is erg eenvoudig. Schil je aardappelen in frietjes en bak ze voor op 145 graden. Wanneer ze weer afgekoeld zijn, bak je ze af op 180 graden. Wanneer ze goudgeel zijn, zijn ze klaar.
Een ander krokant patatje, is de hasselback potato. Hierbij maak je inkepingen in de aardappel en smeer je hem dan in met (kruiden)boter. Een handige manier om inkepingen te maken, is door aan de 2 zijkanten van je aardappel een houten lepel te leggen. Je snijdt je aardappel dan in tot de steel van de houten lepels. Op deze manier is elke inkeping even diep en snijd je zeker niet door de volledige aardappel. Desgewenst kun je tussen de inkepingen kruiden, spek of kaas stoppen. Vervolgens bak je hem gedurende lange tijd in de oven. Overgiet hem tussendoor af en toe met wat vetstof, om ervoor te zorgen dat je aardappel niet uitdroogt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here