Door het vallen van de bladeren worden veel mensen somber en triest. Maar jij hoeft zeker niet bij die groep te horen! Het koudere en nattere weer biedt je namelijk ook veel voordelen. Het geeft je tijd om gezellig te cocoonen met de mensen die je graag ziet, om met een warme chocomelk onder een dekentje te kruipen en je lievelingsfilm te kijken en… om de meest heerlijke, hartverwarmende gerechten op tafel te toveren. Nu eventjes geen supergezonde slaatjes meer, maar warme stoofschotels, smeuïge dessertjes en gegratineerde ovenschotels.
Ingrediënten van de herfst
Elk seizoen heeft zo zijn typische groente- en fruitsoorten. In de koudere maanden zul je minder verschillende soorten fruit vinden, maar appels, peren, bramen, druiven, mandarijntjes, pruimen en appelsienen zijn zeker verkrijgbaar. Toeval of niet, de meeste van deze fruitsoorten lenen zich prima tot het maken van een zoete crumble, zeker wanneer je dit dessertje afwerkt met een beetje kaneel.
Wat de groenten betreft, is de herfst wel een voltreffer. In deze maanden koop je het best allerlei koolsoorten, champignons, andijvie, bieten, aubergines, courgettes, erwtjes, knolselder, pastinaak, prei, schorseneren, boontjes, tomaten, wortels, witlof, pompoen en zuurkool. Dit geeft je een heel breed gamma aan keuzes voor je avondeten.
Creatief met groenten
Aangezien de herfst ons zo veel groenten te bieden heeft, kun je niet anders dan hiermee aan de slag te gaan. Op de weekdagen waarop je weinig tijd hebt, tover je in een handomdraai een stoemp met groenten op tafel. Tijdens deze maanden smaakt zo’n wortel- savooi- of andijviestoemp heerlijk met worst of spek. Heb je meer tijd? Dan is een traybake met wintergroenten ideaal. Door verschillende groenten met wat kruiden te laten sudderen op een ovenschaal in je oven, creëer je heerlijke smaken die perfect te combineren zijn met pasta, aardappeltjes en een stuk wild of rood vlees.
Parmantige pompoen
Uiteraard moet je wel pompoen op tafel toveren tijdens de kille herfstmaanden. Deze groente (of is het een fruitsoort?) is zo veelzijdig, dat je er echt alle kanten mee uit kunt. Een leuk idee is om met Halloween spinnensoep te maken. Hierbij maak je een soepje van pompoen, eventueel aangevuld met nog wat ui, chilipeper, look en wortel. Je kunt je soepje desgewenst afkruiden met wat kaneel of kurkuma, en eventueel ook wat zachter maken met een scheutje room. Vervolgens maak je soepballetjes waar je spaghettisliertjes door prikt alvorens je de balletjes kookt. Wanneer de balletjes gaar zijn, lijken het spinnen met wiebelige pootjes. Leuk voor jong en oud! Beperk je zeker niet alleen tot soep. Pompoen is ook de perfecte groente om te roosteren, in een puree te verwerken of om eventjes op te bakken in de wok. Ben je een zoetekauw? Probeer dan zeker eens pannenkoekjes met pompoen te maken, of een heuse pompoencake met speculaaskruiden.