Gehakt: verrassend veelzijdig!

Wanneer je weinig kookinspiratie hebt, is het altijd een goed idee om (vegetarisch) gehakt in huis te halen. Dit ingrediënt laat je toe om ontzettend veel verschillende gerechtjes klaar te maken, die in de smaak zullen vallen bij jong en oud. Hier lees je enkele receptideetjes voor gerechtjes die je kunt klaarmaken met gehakt als hoofdrolspeler.

Ken je klassiekers

Grootmoeders keuken begint steeds meer aan populariteit te winnen, en dat is niet meer dan terecht. De smaakvolle gerechten die je vroeger bij je grootouders over overgrootouders te eten kreeg, smaken nu nog steeds even lekker. En dat extra vleugje nostalgie, maakt het nog veel beter!
Denk hierbij maar aan balletjes in tomatensaus. Dit heerlijke gerecht is ieders favoriet! Deze balletjes smaken heerlijk in combinatie met frietjes of met een smeuïge aardappelpuree. Wil je er je eigen twist aan geven? Verstop dan in elke gehaktbal een klein bolletje mozzarella of maak je saus extra spicy door er wat cayennepeper of chilipeper aan toe te voegen. Mogen er wat jou betreft wat meer groentjes in dit gerecht verwerkt worden? Voeg dan wortels of paprika toe aan de saus, naar smaak voor of na het mixen ervan. Je kunt je balletjes in tomatensaus ook serveren met spinaziepuree. Dat geeft meteen extra kleur op je bord.

Klassieker met een twist

Mag het voor jou net iets hipper, of ben je meer fan van de wereldkeuken? Bereid je balletjes dan in een gele currysaus, of maak een curry op basis van kokosmelk en gele, groene of rode currypasta. Aan je curry kun je wortels, paprika, ananas, sugarsnaps, broccoli of andere groenten of fruit naar keuze toevoegen. Je serveert dit gerechtje dan met gekookte rijst of met noedels.

Heerlijke hapjes

Ook wanneer je hapjes voor bij het aperitief maakt, kan gehakt niet ontbreken. Je kunt er bijvoorbeeld gebakken balletjes mee maken om mee te dippen in een yoghurtsaus, een saus op basis van harissa of in tzatziki. Een ander populair aperitiefhapje zijn worstenbroodjes. Hiervoor stop je kleine hoopjes rauw, gekruid gehakt in bladerdeeg, waarna je de worstenbroodjes in de oven bakt tot ze klaar zijn. Je kunt variëren met de kruiding van je gehakt, of ketchup en/of mosterd toevoegen aan de vulling van je worstenbroodje.

Mexicaanse stijl

Wanneer je meer de Zuid-Amerikaanse toer op wil gaan, kun je niet alleen kip, maar ook gehakt gebruiken. Door gehakt op te bakken met uien, look, tomatenpuree, groentjes en pikante kruiden naar smaak, heb je een heerlijke vulling voor wraps (gevulde tortillavellen). Die kun je naar smaak afwerken met guacamole, zure room of gemalen cheddar. Een ander Mexicaans getint ideetje is je rauwe gehakt goed af te kruiden en er eventueel look en fijn gesneden ajuin aan toe te voegen. Vervolgens besmeer je hier een (klein) tortillavel mee, en bak je het in de pan met de vleeskant naar beneden. Wanneer het vlees gaar is, kun je er een sneetje cheddar op laten smelten en er groenten en saus aan toevoegen. Zo heb je een soort Zuid-Amerikaanse burger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here