Feestelijke hapjes voor kleine budgetten

Samen feest vieren is altijd gezellig. Wanneer je mensen bij je thuis ontvangt, kan dit wel wat stress met zich meebrengen. Je moet alles op tijd klaar krijgen, je wil natuurlijk dat het lekker is en uiteraard moet al dat lekkers ook binnen je budget passen. Dat laatste is misschien nog wel de grootste uitdaging, zeker nu de prijs van je winkelkar de laatste tijd sowieso de pan uitswingt. Hier lees je hoe je voor een klein budget toch lekkere en toffe hapjes op tafel kunt zetten.

Goed voorbereid is half gewonnen

Vlak voor de feestdagen stijgen de prijzen van warme hapjes, luxeproducten en alcoholische dranken. Veel van deze voedingswaren kun je echter best lang bewaren. Denk er dus ongeveer een maand voordien aan om ze al in huis te halen. Zo ben je ineens de massale drukte in de winkels voor.

Originele drankjes

Een feest wordt vaak gelinkt aan alcohol, dit terwijl steeds meer mensen veel bewuster omgaan met hun alcoholgebruik. Een lekker en origineel alcoholvrij alternatief is dus vast welgekomen én veel goedkoper voor jou. Denk hierbij aan een homemade limonade, een zelfgemaakte ijsthee of aan water dat je opleukt met stukjes fruit, komkommer of muntblaadjes. Dit alles presenteert mooi en het zal je gasten zeker verrassen.

Steek je handen uit de mouwen

Veel lekkers hapjes koop je kant-en-klaar. Dat is uiteraard het gemakkelijkste. Wanneer je echter op je budget let, kan het een groot verschil maken wanneer je zelf je handen uit de mouwen steekt. Zo bespaar je veel geld door je salami en kaas zelf in blokjes te snijden in plaats van ze zo aan te kopen. Met bladerdeeg kun je tal van leuke dingen doet, dat is zelfs heel gemakkelijk. Vul je bladerdeeg met gekruid gehakt voor worstenbroodjes, beleg het met tomatensaus en groentjes voor kleine pizzaatjes of snij er reepjes van die je bestrooit met sesamzaadjes of Parmezaanse kaas om er originele soepstengels van te maken.

Warme hapjes? Doe je zelf!

Het hoogtepunt van veel feesten zijn de warme hapjes. Daar is iedereen dol op! De kleine gevulde videekoekjes zijn de voltreffer op elke feestdis. Ook deze kun je heel gemakkelijk en budgetvriendelijk zelf maken. Je kunt de mini-videekoekjes kopen in de winkel, maar ze ook zelf samenstellen door rondjes bladerdeeg op elkaar te leggen. Als je heel vaardig bent in de keuken, kun je zelfs je bladerdeeg zelf bereiden. Wanneer je koekjes gebakken zijn, kun je ze gaan vullen. Hiervoor maak je een roux die je nadien in kleinere porties verdeelt. Per portie kies je een vulling uit. Zo kan je een roux pimpen met garnaaltjes, een portie maken met kaas of kaas en ham, een portie met spek en prei, een portie met gebakken champignons, … Leef je helemaal uit! Wanneer je gasten er zijn, zet je de hapjes nog even in de oven, en klaar!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here