Zo bereid je de hond voor op de komst van de baby!  

Een baby op komst, het is een spannende en ingrijpende gebeurtenis die heel je leven op zijn kop zet. Alles staat in het teken van de baby en je hebt amper nog tijd voor jezelf. Maar niet alleen verandert er voor jou en je partner een heleboel. Ook wanneer je huisdieren hebt, verandert er heel wat voor hen. Niet alleen jullie dienen jullie voor te bereiden op de komst van die kleine spruit, ook een hond dient goed voorbereid te worden. Maar hoe doe je dat?

Voor de zwangerschap

Er zijn al een aantal zaken die je kan doen tijdens je zwangerschap om de hond voor te bereiden op de komst van de baby. Wanneer je hond het gewend is om alle aandacht van jullie te krijgen, kan je proberen deze stap voor stap lichtjes te minderen. Je hoeft je hond natuurlijk niet geen aandacht te geven, maar wat minder kan geen kwaad. Als jouw hond mee op de zetel mag, leer hem dit dan af. Je zal vaak met je baby in de zetel zitten en dan is het niet aangeraden om je hond op de zetel te laten springen. Laat hem al een keer mee proefwandelen naast de kinderwagen als jullie nu vaak met de hond gaan wandelen. Zo kan hij gewoon lekker mee als jullie met de baby gaan wandelen. Stel duidelijke grenzen voor je hond en geef hem duidelijk aan wat wel en niet kan. Dit zal de boel vergemakkelijken wanneer de baby er eenmaal is.

Na de geboorte

Wanneer je effectief voor de eerste keer thuiskomt met de baby, is het belangrijk om eerst de hond gedag te zeggen, zodat hij zich niet vergeten voelt. Laat hem daarna rustig kennismaken met de baby. Hoe de hond zal reageren kan je niet op voorhand voorspellen. Wanneer de hond geen interesse heeft in de baby, forceer dit dan zeker en vast niet. Als de hond er klaar voor is, komt hij vanzelf wel een keertje kijken. Je hond niet vergeten is een heel belangrijke tip voor na de bevalling. Probeer, hoe stressvol het soms misschien ook kan zijn, genoeg aandacht te geven aan de zaken die je voor de bevalling met de hond deed. Gingen jullie op een bepaalde dag een lange wandeling maken? Blijf dit dan zeker doen!

Algemene tips

Het is perfect normaal dat de hond kan beginnen grommen wanneer je met de baby in de buurt komt. Dit is niet als bedreiging naar de baby toe bedoelt, maar de hond doet dit uit schrik of het feit dat hij zich bedreigd voelt. Probeer hem dus niet te straffen wanneer hij dit doet, maar beloon hem juist wanneer de baby in de buurt is en hij zich goed gedraagt. Zorg er ook voor dat de hond een plekje voor zichzelf heeft waar hij tot rust kan komen als hij zich niet op zijn gemak voelt. Vergeet vooral niet jullie hele gezinnetje, ook de hond, tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie!

Een hond kopen na de geboorte? Kies de juiste hond dankzij goede tips!

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here