Waarom de ‘big 5’ zeker op je bucketlist moeten staan

Wanneer er een nieuw jaar begint, breekt ook het moment aan waarop je voornemens voor het komende jaar gaat maken. Misschien wil je gezonder gaan leven, stoppen met roken of een andere job zoeken. Maar bekijk het deze keer ook eens wat groter. Het leven is kort, dus je moet er alles uit halen wat je er uit kunt halen. Als er één ding is dat je zeker op je bucketlist moet zetten, dan is dat het spotten van de ‘big 5’ in Afrika. Dit continent is sowieso het bezoeken waard, maar de 5 meest imposante dieren van dit werelddeel te zien krijgen, is echt een ervaring die je voor de rest van je leven met je mee kunt dragen. Kun je deze 5 heersers van Afrika opsommen? Hier krijg je alvast een opfrissing van je geheugen.

Levensgevaarlijke buffel

We beginnen met het dier dat er misschien het meest onschadelijk uitziet, maar eigenlijk het gevaarlijkst is van bijna alle diersoorten die je in Afrika zult tegenkomen. Een buffel ziet er een beetje uit als een zwarte koe met grote hoorns. Op het eerste zicht lijkt het een rustige, bijna tamme diersoort. Maar vergis je niet. Wanneer een buffel zich bedreigd voelt, kan hij heel plots en heel fel uithalen. Omdat deze beesten zo onvoorspelbaar zijn en zoveel schade kunnen aanrichten, worden zij als de gevaarlijkste diersoort van de Big 5 bestempeld.

Koninklijke leeuw

Dan heb je de koning van de dieren; de leeuw. Deze katachtige is in real life veel groter dan je je nu kan voorstellen. Leeuwen kom je zelden alleen tegen, ze leven in groep. Je hebt de grootste kans om een leeuw te zien wanneer de avond begint te vallen. Doorheen de dag liggen leeuwen vaak te slapen.

Onvindbaar luipaard

Wanneer je op safari in Afrika gaat, zul je snel merken dat luipaarden een beetje de heilige graal van de Big 5 zijn. Deze beestjes zijn nu eenmaal heel moeilijk te spotten in het wild. Luipaarden zijn snel, slim, sterk en echte jagers. Ze leven vooral ’s nachts.

Bedreigde neushoorns

Neushoorns zijn een bedreigde diersoort. Dit maakt het extra speciaal wanneer je er eentje tegen komt in het wild, binnen enkele jaren is dit misschien niet meer mogelijk. Neushoorns worden gestroopt omdat er mensen zijn die geloven dat hun hoorns geneeskrachtige werkingen hebben. Uiteraard is dat onzin. In Afrika kun je de witte en de zwarte neushoorn spotten, die eigenlijk allebei grijs zijn. Het verschil zit hem in hun lippen. Een zwarte neushoorn beschikt over een puntige bovenlip, een witte neushoorn niet.

Wijze olifanten

Ook de ontmoeting met een olifant zal je lang bij blijven. Deze mooie dieren met hun lange wimpers zijn vriendelijk en slim. Let wel op, ook zij kunnen agressief uit de hoek komen wanneer ze zich bedreigd voelen. Ze zijn dan ook verbazend snel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here