kitten

Als je besluit om een kitten in huis te nemen, zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Allereerst moet je je realiseren dat een kat minimaal veertien jaar kan worden en aandacht en verzorging nodig heeft. Hoewel katten redelijk goedkope huisdieren zijn, benadrukken dierenartsen en asielen dat de kosten voor voedsel, kattenbenodigdheden en medische zorg niet onderschat moeten worden. Daarom is het verstandig om zo snel als mogelijk een huisdierenverzekering voor je kitten af te sluiten. Op deze manier kun je het overgrote deel van de gemaakte kosten declareren bij de verzekeraar.

Een of twee kittens?

Katten zijn gezelschapsdieren. Als je vaak van huis bent is het verstandiger om twee kittens aan te schaffen. Als je besluit om inderdaad twee kittens te nemen, kies dan voor twee van hetzelfde geslacht. Als de beestjes geslachtsrijp worden, levert dit geen problemen op, terwijl er tussen een mannetje en vrouwtje seksuele aantrekking zal ontstaan en daardoor wellicht ongewenste nestjes. Een kitten mag officieel vanaf acht weken naar zijn nieuwe baas. Toch geven dierenartsen de voorkeur aan een leeftijd vanaf twaalf weken. Juist in het nest bouwen kittens hun immuunsysteem op door moedermelk en ze leren omgaan met soortgenoten (socialiseren).

Dingen waarop je moet letten bij het kopen van een kitten

Als je een kitten koopt, moet je op een paar dingen letten. Is het diertje ontvlooid, ontwormd en ingeënt? De oren en vacht dienen parasietvrij zijn, de ogen schoon en helder. Het is ook belangrijk dat de bek en het tandvlees een roze kleur hebben en dat de anaalstreek schoon is zonder dat er uitwerpselen zichtbaar zijn. De buik moet vol en ook zacht aanvoelen. Let voorts op harde plekken. Dit kan duiden op (worm) infecties. Tot slot: het is niet de bedoeling dat kittens mensenschuw zijn: als een kitten niet wil worden opgepakt, blaast of nerveus is, zijn dat geen goede tekenen.

Wat je in huis moet hebben voor je kitten

Voordat je je kitten in huis neemt, is het verstandig om een aantal basisbenodigdheden in huis te hebben. Ten eerste zijn een kattenbak en kattenbakvulling vereist. Ook moet je voer- en waterbakken in huis hebben. Uiteraard moet er genoeg voedsel in huis zijn en kan een slaapmandje of -kussen helemaal geen kwaad. Daarnaast is het voor de kittens leuk om een krabpaal en speelgoed te hebben, aangezien ze de komende maanden nog speels zijn. Een reismand is ook nodig aangezien je de kitten sowieso moet meenemen naar huis en af en toe ook een bezoek brengt aan de dierenarts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here