De Grote Vijf van België

Wanneer men het in de dierenwereld over de “Big Five” heeft, doelt men algemeen op de 5 meest kenmerkende dieren van een continent of een land in het bijzonder. Voor Afrika zijn de 5 voornaamste bijvoorbeeld: leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en buffel. Dit was de oorspronkelijke lijst, voor andere landen zijn er analoge lijsten gemaakt. Zo ging TV-maker en dierenvriend Chris Dusauchoit in 2014 op zoek naar de Grote Vijf van geheel Europa.

Ook in een klein Europees land zoals België is er een weelderige wereld van fauna en flora te ontdekken. De vijf voornaamste dieren die onze regio’s beroeren, en momenteel benoemd zijn tot de Belgische “Big Five”, zijn: eekhoorn, das, vos, ree en – met zijn recente opkomst – de wolf. Dit althans volgens de stemming van Natuur en Bos, de lijst kan verschillen per natuurorganisatie.

Eekhoorn

De rode eekhoorn (Sciurus vulgaris) is een knaagdier met beschermde status. Ze hebben een levensverwachting van 6 à 7 jaar en je kan ze vinden in bosrijk gebied. Ze leven op een dieet van noten, zaden, bessen, zwammen,… In tijden van schaarste durft hij zich wel eens wagen aan insecten, eieren of zelfs kuikens. Typisch voor eekhoorns is dat ze een voorraad eten begraven tijdens de winter. Vaak bewegen ze zich solitair.

Das

De das (Meles Meles) is een marterachtige met een kenmerkende zwart-wit gestreepte kop. Hij is een omnivoor die meestal leeft op insecten, slakken, wormen en fruit. Technisch gezien is het een roofdier dat door zijn schuwheid vooral ’s nachts actief is. Het valt echter niet vaak voor dat hij echt op jacht zal gaan. Meestal is er voldoende eten te rapen. De das houdt van het gezelschap van soortgenoten.

Vos

De vos (Vulpes vulpes) is in principe een hondachtige, maar je zou kunnen zeggen dat hij qua uiterlijk en gedrag meer tegen de katachtigen aanleunt. De vacht is prachtig rood tot roodbruin, met wit op het puntje van zijn staart. Hij is slank en lenig gebouwd om snelheden tot 60km per uur te kunnen halen! Hij is een echt nachtroofdier dat niet echt kieskeurig is wanneer het op voedsel aankomt. Vossen kunnen tot 12 jaar oud worden door hun grote aanpassingsvermogen. Ze hebben 1 partner voor het leven, maar leven wel in roedels. Dit dier leeft trouwens vaak vredig in symbiose met de das en diens jongen!

Ree

De ree (Capreolus capreolus) staat tussen de lijst als vertegenwoordiger van de hertachtigen. Je kan ze regelmatig spotten in het Brusselse Zoniënwoud. Ze zijn niet bedreigd, maar binnen deze regio wel beschermd door het jachtverbod. Het is een ongelooflijk schuchter dier van niet meer dan 70cm schofthoogte. Ze hebben een witte vlek onderaan de staart waarmee ze hun soortgenoten kunnen verwittigen bij gevaar.

Wolf

Het is al vaker in het nieuws geweest de laatste tijd, maar de wolf (Canis lupus lupus) is na lange tijd officieel terug in het land. Net als de vos is het een hondachtig roofdier, met 1 partner voor het leven. Wolven zijn ook echte roedeldieren. Hoewel ze zich normaal diep in het bos verschansen, zijn ze helaas niet populair bij veehouders. Wanneer ze zich toch buiten hun territorium begeven, durven ze zich immers te goed doen aan kippen of schapen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here