Blaffende honden bijten niet?

De hond als huisdier… trouw, loyaal, speels, beschermend en volwaardig lid van het gezin. De hond dient de mensheid ook op andere manieren. Het trouwe karakter en intelligentie van bepaalde hondenrassen maakt hen tot uitstekende blindengeleidehonden. Hun zeer goed ontwikkelde reukorgaan en mogelijkheid tot africhten maakt van hen de geknipte speurneus van de politie om o.a. drugs of mensen op te sporen. Maar er is ook een keerzijde…zo zijn er vele gevallen bekend van honden die onvoorspelbaar agressief gedrag vertonen, waarbij ze mensen en andere huisdieren aanvallen, bijten en soms zelfs doden.

Er zijn verschillende oorzaken waarom een hond plots bijt.Van oorsprong is de hond een jager. Vanuit zijn instinct jaagt hij op een prooi: een konijn of eend vangen en doden is volledig normaal. Honden worden daarom al eeuwen, buiten als huisdier, ook ingezet als jacht-of waakhond. Het loopt echter fout wanneer je hond andere mensen en/of gezinsleden gaat aanvallen. Waarom doet hij dat?

  • Wanneer je hond andere mensen aanvalt is dat dikwijls vanuit een gevoel dat de roedel bedreigd wordt. Hij wil zijn clan beschermen.
  • Je hond wil zijn territorium afbakenen, hij voelt zich bedreigd omdat zijn “plek” niet duidelijk is.
  • Je hond kan jaloers zijn, omdat hij niet genoeg aandacht van zijn baasje krijgt. Straffen is dan geen oplossing. Wanneer je hond zich eenzaam voelt omdat je als baasje niet genoeg tijd voor hem hebt, is de oplossing om hem meer aandacht te geven.
  • Je hond kan angstig of prikkelbaar zijn voor iets of iemand. Welke prikkels storen hem en kan je deze wegnemen of toch reduceren?
  • Pijn: Misschien is je hond ziek, heeft hij gewrichtspijnen, buikpijn of een ontsteking. Ga naar de dierenarts voor een onderzoek.

Goede opvoeding

Het is cruciaal dat de opvoeding begint als puppy. Het is zeer belangrijk dat hij volgende dingen goed aangeleerd krijgt:

  • Het speelse bijten van je puppy berispen.
  • Niet trekken aan de leiband.
  • Leer hem kunstjes.
  • Behoefte buiten leren doen, in geen geval tolereren dat dit binnen gebeurt.

Het is belangrijk dat JIJ controle hebt over je hond en niet omgekeerd. Wanneer je dit niet alleen klaarkrijgt, ga met je hond naar een hondenschool. Wanneer je de oorzaak van het onvoorspelbare en agressieve gedrag niet opgelost krijgt, schakel dan professionele hulp in. Potentieel agressieve hondenrassen:

1) Pitbull

2) Rottweiler

3) Duitse herder

4) Dobermann

5) Husky

6) Bullmastiff

7) Wolfshond

Dit zijn stuk voor stuk sterke, intelligente honden die een stevige en consequente hand nodig hebben. Je kan deze honden opvoeden tot aangename en betrouwbare dieren, maar gebeurt dit niet zorgvuldig, breng je het leven van anderen, jezelf en ook dat van je hond in gevaar. Een hond die slachtoffers maakt, laat men immers inslapen. Voor je je een hond aanschaft, moet je jezelf afvragen of je de tijd, ruimte en het geduld hebt om een hond op te voeden. Dit geldt niet alleen bij de agressievere rassen, maar ook bij de zachtaardige. Ook deze honden kunnen onvoorspelbaar agressief uit de hoek komen wanneer ze niet goed worden opgevoed.

De juiste hond kiezen voor jou is dus heel belangrijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here