honden liefhebber

Het komt steeds vaker voor dat mensen gezelschapsdieren zien als gezinsgenoten en ze bijna behandelen alsof het mensen zijn. Hondjes die op de bank mogen zitten, op bed mogen slapen en zelfs kleding aan moeten. Volgens de Raad voor Dierenaangelegenheden is dit helemaal geen goede ontwikkeling. De liefde voor huisdieren is soms ‘te groot’ en zelfs ‘grenzeloos’. Het zorgt voor scheve verhoudingen tussen baas en dier. ‘Waar het om gaat, is of we het dier als dier kunnen zien en respecteren’, zeggen de schrijvers van het rapport De Staat van het Dier, geschreven door de adviesraad van landbouwminister Carola Schouten.

Eigenheid van dier centraal stellen

‘Een hond hoort niet in bed’, staat in het rapport ‘Gezelschapsdieren worden gezien als gezinsgenoten en nemen de rol in van vriendjes en speelmakkers’, schrijft de raad, ‘in sommige gevallen zelfs de rol van kinderen en levenspartners’. Natuurlijk is het goed dat bazen dieren goed behandelen, maar ‘waar het om gaat, is of we het dier als dier kunnen zien en respecteren’. De adviesraad wil dan ook de eigenheid van het dier centraal stellen. Dat betekent dat bazen hun huisdieren niet als mensen behandelen en zich verdiepen in hoe dieren communiceren en aan wat voor leiderschap ze echt behoefte hebben.

Ongehoorzame honden

Honden zijn bijvoorbeeld groepsdieren die behoefte hebben aan een sterke leider. Als je je hond alles toestaat, kan de leiderschapsrol vervagen en kunnen honden bijvoorbeeld gedragsproblemen krijgen. Ze kunnen ongehoorzaam worden, veel gaan grommen en bevelen niet meer opvolgen. Het kan ook zijn dat honden verlatingsangst ontwikkelen. Je doet je dier er dus geen plezier mee als je hem als gelijke of als mens behandelt. Dieren hebben behoefte aan hele duidelijke verhoudingen waarin de baas ook echt de baas is.

Ook ongezond voor de baas

Een hond op bed laten slapen kan ook ongezond zijn voor de baas. Hoe lief de hond ook is, hij kan ziekteverwekkers verspreiden zonder dat je er in eerste instantie iets van ziet of merkt. Sommige honden dragen bacteriën in de bek die vooral dodelijk kunnen zijn bij een bijtwond. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij mensen besmet zijn geraakt met die bacterie alleen door met de hond in bed te liggen. Een lik van je hond kun je beter ook vermijden. Volgens experts zit het speeksel van honden vol gevaarlijke bacteriën en kun je er flink ziek van worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here