Zo zorg jij voor meer teamspirit op de werkvloer

Nu de tijd van thuiswerken weer grotendeels achter ons ligt, is het belangrijk om opnieuw te gaan investeren in de teamspirit van je werknemers. Niet alleen komen mensen liever werken wanneer ze zich goed voelen in hun team, ze presteren dan ook beter. Door de teamsfeer op de werkvloer tot een zo hoog mogelijk niveau op te krikken, zorg je voor tevreden werknemers die erg productief zijn. Dat is een win-win situatie voor iedereen!

Gun iedereen zijn eigen plekje

De meeste bedrijven gaan volop voor het “clean desk”principe, maar dat doe je beter niet. Werknemers hebben nood aan hun eigen plekje. Dit biedt een vorm van psychologische veiligheid, waardoor mensen zich veel meer comfortabel voelen. Door je werknemers hun eigen bureau te gunnen dat ze min of meer kunnen inrichten zoals zij het willen (bijvoorbeeld met een eigen plantje of een gezinsfoto), zorg je voor tevreden werknemers die graag komen werken.

Deel je successen

Wanneer je bedrijf winst maakt, is dat uiteraard schitterend nieuws. Vergeet zeker niet aan wie je dat succes mee te danken hebt. Door je werknemers te belonen voor de winst, gaan ze meer gemotiveerd zijn om het volgende jaar minstens even hard te werken. Belonen kun je doen door een bonus uit te keren of een geschenk te geven. Maar vergeet ook zeker het belang van een schouderklopje of een figuurlijke “dikke duim” niet. Door mensen oprechte complimenten te geven, haal je het beste in hen naar boven.

Bespreek bestaande problemen

Niets is meer funest voor de teamsfeer dan geroddel en achterklap. Communiceer dus open en eerlijk met je arbeidskrachten en benoem het wanneer je problemen opmerkt. Dat kunnen algemene problemen zijn, zoals een netwerk dat regelmatig wegvalt, maar ook meer teamspecifieke problemen. Denk hierbij maar aan iemand die regelmatig te laat komt. Door snel op deze problemen in te spelen, kun je hen meteen oplossen en vermijd je dat alles opgeblazen wordt door geroddel.

Geef je teamleden vertrouwen

Idealiter neem je alleen mensen aan waarvan je vermoedt dat ze capabel zijn. Het is dus niet meer dan logisch dat je deze mensen het vertrouwen geeft om zelfstandig te werken. Door een team samen te laten beslissen hoe ze bepaalde dingen aan zullen pakken en regelmatig naar hun mening te vragen, creëer je samenhorigheid binnen een team én werknemers die zich gehoord voelen.

Zorg voor stabiele teams

Deze tip is misschien de meest uitdagende, omdat personeelswissels niet altijd in je macht liggen. Teams die lang samenwerken en elkaar goed leren kennen, functioneren beter. Ze kennen elkaars sterktes en zwaktes en kunnen hier op inspelen. Uiteraard kun je niet altijd vermijden dat mensen vertrekken, maar door je arbeidskrachten tevreden houden verklein je deze kans wel.

Maak tijd voor elkaar

Deze tip is dubbelzijdig. Enerzijds bouw je een goede band op met je werknemers wanneer je de tijd neemt om hen te leren kennen en af en toe eens te polsen hoe het met hen gaat. Dat kan terloops in een telefoongesprek of bij een korte ontmoeting aan de koffiemachine. Anderzijds mag je dit ook begrijpen als teambuilding. Geef je teams de kans om plezier met elkaar te maken en tijd met elkaar te besteden buiten het bedrijf. Het zal de sfeer zeker ten goede komen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here