Klaar voor een nieuw begin: zo start jij je eigen zaak op

Voor veel mensen is het hun grootste droom; werken als zelfstandige. Geen baas meer om naar te luisteren, zelf je beslissingen nemen en alleen op jezelf moeten vertrouwen of zelf kiezen welke collega’s je in dienst neemt. Of je nu een groot of een klein bedrijf uit de grond wil stampen, er zijn sowieso een aantal dingen waar je aan moet denken voor je van start kunt gaan. Welke dingen dat zijn, lees je hier.

Be prepared!

Een voorbereid man of vrouw is er twee waard, zo wordt in de volksmond toch gezegd. Natuurlijk klopt dit ook. Voor je als zelfstandige kunt beginnen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je ervoor zorgen dat je de nodige diploma’s, getuigschriften of attesten hebt om een bepaald beroep uit te kunnen oefenen. Je kunt bijvoorbeeld geen dokter worden zonder geneeskunde te studeren en je diploma te behalen. Om met voedingswaren te mogen werken, moet je ook de nodige administratie in orde brengen. En zo zijn er voor heel veel jobs specifieke vereisten waar je aan moet voldoen. Kijk dit dus even na, voor je halsoverkop aan de slag gaat.

Financiën

Ook geld is een belangrijk onderdeel van de opstartfase. Heb je genoeg startkapitaal in je bezit en/of kan je een deel ervan lenen? Ben je voorbereid op het rondkomen met minder inkomsten dan je gewoon bent, zeker in de opstartfase van je eigen zaak? Hoe wil je uit de kosten komen en winst maken? Dit alles moet je ook opnemen in je ondernemingsplan. Het kan altijd handig zijn om dit voordien al eens met je boekhouder te bespreken.

Welke ondernemingsvorm?

In de praktijk maakt het misschien niet zoveel verschil, maar om administratief in orde te zijn, moet je ook bepalen onder welke ondernemingsvorm je gaat werken. Begin je als zelfstandige in hoofdberoep, of probeer je het eerst uit in bijberoep? Gaat het om een eenmanszaak of om een vennootschap?

Maak het concreet

Wanneer dit alles is afgerond, kun je aan het echte werk beginnen. Je dient een zakelijke bankrekening te openen bij een Belgische bank en een ondernemingsnummer aan te vragen bij een ondernemingsloket. Dat loket zorgt er ook voor dat je aangesloten wordt bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, dit is immers verplicht. Indien nodig wordt dan ook je Btw-nummer geactiveerd. Wanneer dit in orde is, is je bedrijf bekend bij de Belgische overheid en ben je officieel te werk gesteld als zelfstandige. Dit wil zeggen dat je je moet aansluiten bij het sociaal verzekeringsfonds en dan van start kunt gaan.

Niets vergeten?

Nu je officieel helemaal klaar bent om te starten en om je bedrijf bekend te maken aan de buitenwereld, zijn er nog een aantal dingen die je niet mag vergeten. Zo wil het ziekenfonds weten dat je (ook) als zelfstandige aan het werk bent, net als het kinderbijslagfonds wanneer je kinderen hebt. Je kunt ook overwegen om je extra te laten verzekeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here