Wanneer je als zelfstandige begint, wil je zo snel mogelijk zo veel mogelijk naamsbekendheid krijgen. Of je nu een eigen bedrijf of horecazaak start, of als psycholoog, kinesist of andere zorgverlener wil starten, is het belangrijk dat klanten en patiënten de weg naar jouw zaak of praktijk vinden. Reclame maken kun je op verschillende manieren doen, maar een eigen website is echt cruciaal wanneer je naamsbekendheid wil maken en succesvol wil kunnen starten als zelfstandige. Hier lees je waar je op moet letten wanneer je je eerste stappen op het ‘world wide web’ zet.
Gratis of betalend?
Je vindt online tal van websites die je op weg helpen om je eigen website te ontwerpen en online te zetten. Veel van deze sites vragen hier een vergoeding voor, al zijn er ook waar je gratis je eigen website kunt ontwerpen. Voor veel van deze websites hoef je geen programmeur te zijn; de meeste dingen wijzen zichzelf wel uit. Een beetje handigheid wanneer het op werken op een computer aankomt is natuurlijk altijd wel meegenomen. Wil je echt dat je website er onberispelijk uitziet en er tools op aanwezig zijn om bijvoorbeeld online afspraken te boeken? Dan zul je sowieso voor een betalende website moeten kiezen of een professionele IT-er onder de arm moeten nemen om je website voor jou te ontwerpen.
Waar moet je op letten?
Wanneer je je eigen website gaat of laat ontwikkelen, kun je niet ondoordacht te werk gaan. Door op voorhand enkele dingen op te lijsten, kun je efficiënter en sneller te werk gaan en vermijd je dat er dingen online komen te staan die je liever niet openbaar gepubliceerd ziet.
Zo is het belangrijk om eerst en vooral een budget voor ogen te houden dat je niet wil overschrijden. In dat budget zitten de kosten om de website te (laten) maken en eventueel ook om je website hoog in de rankings op Google te laten verschijnen, waardoor mensen je sneller kunnen vinden.
Vervolgens is het belangrijk om na te denken over de inhoud van je website. Welk doelpubliek wil je bereiken, welke info wil je hen meegeven, wil je een online afsprakentool op je website of niet, … Ook over het gebruik van fotomateriaal dien je even te brainstormen. Via gratis tools om een website te bouwen is het vaak mogelijk om een keuze te maken tussen standaard foto’s, maar moet je extra betalen wanneer je eigen beeldmateriaal wil publiceren. Het is aan jou om te bepalen of je dit al dan niet belangrijk vindt.
Laat je teksten nalezen!
Of je nu veel of weinig tekst op je website zet; schrijffouten zijn écht not done! Ze doen uitschijnen dat je niet al te intelligent bent en niet professioneel te werk gaat. Dat wil je dus absoluut vermijden. Laat je teksten dus vooraf zeker nalezen door een copywriter, of zelfs volledig door een copywriter schrijven.