Bedrijfsopleidingen: soorten en noodzakelijkheid

bedrijsopleidingen

Wanneer je een onderneming leidt, dan wil je uiteraard dat deze succesvol is en goed draait. Je doet hier daarom ook alles voor en dan moet je je eens gaan aanvragen of bedrijfsopleidingen niet kunnen leiden tot een nog succesvollere zaak. Een bedrijfsopleiding is een manier om jouw zaak te kunnen doen evolueren en ontwikkelen. Je personeel krijgt extra trainingen waardoor ze meer kennis opdoen. En zeg nou zelf, iedereen weet dat goed opgeleid personeel de basis is voor een succesvol bedrijf.

Bedrijfsopleidingen: waarom?

Wanneer je je personeel extra gaat opleiden, heeft dit alleen maar voordelen. Het is natuurlijk een investering, maar het personeel verwerft hierdoor wel competenties waardoor zij hun functie in de toekomst nog beter kunnen gaan uitvoeren. Niet alleen op werkvlak, maar ook op persoonlijk vlak kunnen ze zich gaan ontplooien en dit is alleen maar goed voor jouw organisatie. Het personeel gaat door bedrijfsopleidingen mee willen investeren in de ondernemen en gaat er langer willen blijven werken. Door opleidingen te volgen kan jouw personeel mee met de veranderingen die in het bedrijf gebeuren en kunnen ze zich telkens opnieuw blijven vernieuwen.

Soorten bedrijfsopleidingen

Er zijn drie verschillende niveaus van opleidingen. Je hebt in de eerste plaats trainingen. Dit gaat vooral om concrete kennis die wordt geleerd en vaardigheden die ontwikkeld worden. Deze kunnen dan toegepast worden op de dagelijkse werking in jouw bedrijf. Vervolgens zijn er de opleidingen zelf. Dit gaat echt om kennis over het specifieke vakgebied waarin je je bevindt. Vaak wordt gebruikt om personeel naar een hogere functie te begeleiden. Als laatste zijn er ook nog de ontwikkelingen. Hierbij komt het minst inhoud aan bod. Deze worden vooral gericht op algemene kennis zoals vaktechnische dingen, maar evengoed kunnen dit sociaal en emotionele dingen inhouden.

4 manieren van opleiden

Een bedrijfsopleiding kan je op 4 manieren organiseren:

  1. Intern opleiden: dit is vooral aangeraden wanneer er veel werknemers dienen opgeleid te worden. Ook wanneer de inhoud heel bedrijfsspecifiek is wordt dit aangeraden. Deze manier van opleiden loont zich vooral op langere termijn.
  2. Extern opleiden: dit is een opleiding die gegeven wordt buiten het werk. Vaak gaat dit over algemene kennis en vaardigheden en heeft het niet specifiek met het bedrijf te maken. Dit kan gaan om talenkennis, computerprogramma’s…
  3. Intern opleiden met een extern bureau: zo’n opleiding volg je vaak met hele team en niet alleen. Het is goed om na de opleiding de kennis als team te kunnen toepassen.
  4. Een opleiding op de werkvloer: jouw personeel gaat het meest leren wanneer dit informeel gebeurt. Zo kan je dit doen aan de hand van een werkplekoefening waarbij je leert door het te doen. Daarnaast kan je een werkplekinstructie geven, hierbij ga je leren door middel van gerichte instructies. Daarnaast kan je ook aan werkplekstudie doen, hierbij ga je zelf beleid leren door studie. De laatste vorm is werkplekontwikkeling, dit houdt in dat je personeel gaat leren aan de hand van innovatie opdrachten.

Met deze tips organiseer jij in geen tijd de beste bedrijfsopleiding voor jouw personeel!

Een eigen zaak? Tips lees je hier: Van ondernemingsdroom naar ondernemingsplan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here