Het is een van de trends die je wellicht al voorbij hebt zien komen: kleine inbouwspotjes boven een trap. Deze spotjes zijn louter bedoeld als oriëntatieverlichting en zien er heel goed uit. Veel licht hoeven ze niet te genereren, waardoor er vaak voor ledspotjes wordt gekozen. We leggen uit wat je hierover moet weten.
Ledspots als ideale keuze voor oriëntatieverlichting
Bij dergelijke inbouwspots wordt er over het algemeen gekozen voor ledlampen. Ledlampen van ongeveer een watt volstaan al om het gewenste effect te bekomen. Ze dragen bij aan de veiligheid en ze voorkomen pijnlijke tenen. Tegelijkertijd is het dankzij deze ledspots niet langer nodig om de hoofdverlichting, waarvan het verbruik veel hoger ligt, telkens aan- en uit te schakelen. Hierdoor zorgen inbouwspots ook voor een energiebesparing. Een extra voordeel van ledlampen is de lange levensduur. Dit is natuurlijk heel belangrijk voor inbouwspots: je wil ze uiteraard niet elk jaar opnieuw vervangen.
Bijdragen aan de veiligheid
Net als de traphal is de trap een plek waar je vaak passeert, maar waar je nooit lang blijft. Dergelijke locaties zijn dan ook heel geschikt voor het gebruik van bewegingsdetectoren. De lampen gaan dan automatisch aan wanneer er iemand in de buurt is. Toch is het energieverbruik zo laag dat je kan overwegen om met behulp van een tijdsschakelaar de lampen de hele nacht te laten branden. Vooral bij ouderen is dit aan te raden, ook wanneer er bewegingssensoren zijn en ze de trap onmogelijk onverlicht kunnen bereiken. Het staat hen dan namelijk toe om zich onmiddellijk te oriënteren in plaats van eerst in een verwarrende, donkere ruimte te staan. Dit kan helpen om ongevallen en valpartijen te voorkomen.
Traporiëntatieverlichting is echter niet alleen nuttig bij ouderen, maar ook bij kinderen. Het helpt kinderen om zich te oriënteren en om de trap veilig te gebruiken. Kinderen die bang zijn van het donker zullen je dubbel dankbaar zijn. Tegelijkertijd hebben ledlampen het voordeel dat ze slechts beperkt warmte afgeven. Hierdoor kunnen kleine ontdekkingsreizigers die graag overal aan zitten te friemelen zich niet zomaar bezeren.
Strak design en verschillende mogelijkheden
Een trap met inbouwspots is niet alleen veiliger, maar bovendien oogt het ook heel mooi. Het zorgt ervoor dat de trap op een mystieke wijze wordt geaccentueerd. Bovendien laat het de trap strakker ogen, wat zowel in een modern als in een industrieel interieur een pluspunt is. Het mooiste effect bekom je als je boven elke derde trede een spotje plaatst, telkens met een hoogteverschil van ongeveer achttien centimeter.
Er zijn verschillende producenten die mooie oplossingen aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn de Delta Light Heli-inbouwspots van het Belgische bedrijf Delta Light. Dit bedrijf heeft een goede reputatie als het gaat om architecturale verlichting. Ook de oriëntatieverlichting van Niko is een populaire keuze. Het voordeel van deze oriëntatieverlichting is dat je net dezelfde afdekplaatjes kan gebruiken als van de andere Niko-schakelaars. Hierdoor kan je de spotjes en schakelaars in dezelfde stijl afwerken. Ten slotte kan je natuurlijk ook zelf creatief zijn. Ook met goedkope ledstrips zijn er bijvoorbeeld mooie resultaten mogelijk.