Wanneer je er over nadenkt om een zwembad te installeren in je tuin, kan je misschien ook de optie van een zwemvijver open houden. Naast het feit dat een zwemvijver heel wat goedkoper is dan een zwembad, zijn er nog verschillende voordelen.
Wat is een zwemvijver?
Zoals de naam het zelf al zegt, is een zwemvijver een combinatie van een zwembad en een gewone vijver. Het bestaat uit twee verschillende delen: het zwemgedeelte en het deel waar je het zuiveringssysteem plaatst. Bij een zwembad wordt het water gezuiverd door onder meer chloor, bij een zwemvijver wordt dit gedaan door moerasplanten die geplant worden in kiezel of lavasteentjes. Zij filteren het water en het propere water wordt dan in het zwemgedeelte gepompt.
Om je zwemvijver proper te houden, kan je best regelmatig de losse bladeren van de bodem vissen. Je hoeft zeker niet jaarlijks je zwemvijver leegt te pompen om de bodem schoon te maken. Meer nog, dit wordt zelfs afgeraden omdat je zo bacteriële omgeving van de vijver aantast en dit is heel belangrijk in de winter.
Kies je eigen grootte en diepte
Een van de grootste voordelen van een zwemvijver is dat je zelf de afmetingen van je vijver kan bepalen. Zo kan je zelf beslissen hoe groot of klein je de vijver wil maken. Daarnaast kan je in tegenstelling tot bij een zwembad, ook de diepte zelf kiezen. Heb je kinderen en wil je ook een ondiep gedeelte voor hen? Ook dat is perfect mogelijk.
Een ander voordeel van een zwemvijver is dat je er heel het jaar door van kan genieten. Als het goed weer is, kan je er in zwemmen en bij slecht weer heb je gewoon een hele mooie vijver.
Bovendien heb je, zoals hierboven al is vermeld, veel minder onderhoud aan je zwemvijver. Je kan de natuur gewoon zijn werk laten doen.
Enkele nadelen
Ben je erg gesteld op hygiëne? Dan is een zwemvijver misschien iets minder je ding. Een zwemvijver is volledig natuurlijk dus ook kleine beestjes zoals insecten of kikkers kunnen hun weg vinden naar jouw tuin. Net zoals bij een gewone vijver is de kans ook groot dat je te maken krijgt met algen. Daarnaast kan je in tegenstelling tot bij een zwembad, je zwemvijver niet te verwarmen. Te warm water zorgt voor minder zuurstof wat je planten zeker niet ten goede komt.
Een laatste tip: Wil je een zwemvijver die groter is dan 30m²? Dan heb je ook een bouwvergunning nodig!
Ben je ook nog op zoek naar leuke tuinmeubelen? Check dan deze leuke tips!