apparaten schoonmaken

Het tijdig schoonmaken van huishoudelijke apparaten helpt niet alleen de hygiëne te waarborgen, maar zorgt er bovendien voor dat de apparaten langer zullen meegaan. Er bestaan allerlei speciale reinigingsproducten, maar vaak zijn er ook heel wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die net hetzelfde effect bekomen.

Wasmachine reinigen

Je wasmachine reinigen kan in principe al door een kookwas van 90°C te laten draaien. Op deze temperatuur bekom je een onthardend effect, maar bovendien is het ook effectief tegen de bacteriën die zich in wasluis nestelen. Deze bacteriën overleven bij temperaturen tot 57°C. Bij een was op 60°C zijn er vaak delen die onvoldoende warmte krijgen, waardoor de bacteriën nog steeds overleven. Bij een was op minstens 75°C sterven ze wel. Daarnaast kan je ook wat schoonmaakazijn of soda toevoegen, maar dergelijke zuren en basen kunnen ook schade veroorzaken. Azijn en soda samen is zinloos en gevaarlijk. Bij vieze geurtjes gebruik je beter een gespecialiseerd product, zoals de HG Onderhoudsmonteur voor was- en vaatwasmachines.

Senseo ontkalken

Wanneer je geen waterontharder hebt, zal kalk zich ophopen in zowel het waterreservoir als in de leidingen van je Senseo-apparaat. Op sommige machines zit er zelfs standaard een lampje dat je waarschuwt wanneer het tijd is voor een nieuwe ontkalkbeurt. Producenten adviseren over het algemeen ontkalkers op basis van citroenzuur of melkzuur, een stofje dat sporters ook kennen omdat het zich na langdurig sporten ophoopt in de spieren. Azijn wordt afgeraden, zowel voor sporters als voor een Senseo-apparaat. Zo zou bij het ontkalken Senseo en azijn een ongelukkige combinatie zijn omdat de onaangename smaak van azijn te lang blijft hangen en de kalk slechts deels wordt verwijderd. Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes hebben we hier dus niet.

Diezelfde producenten verwijzen je wel al snel door naar hun eigen ontkalkingsproducten. Zo heeft Philips bijvoorbeeld een eigen dure ontkalker op de markt gebracht. Vaak ben je echter goedkoper af met producten van andere fabrikanten. Zo heeft ook HG een goedkopere speciale ontkalker voor padkoffiezetapparaten. Let enkel even op wat je precies nodig hebt, een ontkalker op basis van citroen- of melkzuur.

Frituurketel schoonmaken

Een frituurketel wordt al snel heel vies en vettig. Hierdoor is het een van de meest vervelende apparaten om schoon te maken. Toch kan afwasmiddel al volstaan, omdat dit een ontvettende werking heeft. Je moet dan wel goed borstelen en het kost best wel wat tijd en werk. Als er een aantal onderdelen in de vaatwasmachine kunnen, is dit natuurlijk handig meegenomen. Sla er wel eerst de handleiding op na.

Daarnaast wordt soms aangeraden om soda te gebruiken. Hiervoor vul je de frituurketel voor drie vierde met water en voeg je een aantal eetlepels soda toe. Laat de frituurketel nu tot maximaal 90 graden opwarmen en laat het goedje zo’n tien minuten staan. Toch moet je hier ook mee opletten, want soda kan het materiaal in de frituurpan aantasten.

Dampkapfilter schoonmaken

De dampkapfilter is eveneens zoiets dat al snel heel vies wordt. Nochtans is het belangrijk om het proper te houden, want dat is beter voor de gezondheid, brandveiliger en bovendien kan je enkel zo een heerlijke geur in huis bekomen. Gelukkig is het schoonmaken ervan niet zo ingewikkeld. Een koolstoffilter kan zelfs gewoon in de vaatwasser. In het andere geval gebruik je natriumcarbonaat en afwasmiddel. Ook zou het goed werken om je filter ongeveer twintig minuten in Coca-Cola te laten weken. Coca-Cola bevat namelijk een beperkte hoeveelheid fosforzuur, hetgeen ook wordt gebruikt om roest te verwijderen op metaaloppervlakken. Net als alle zuren heeft dit een reinigend effect.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here