vuurschaal

Wanneer mensen een vuurschaal kopen, zien ze al echt uit naar de gezelligheid die de vuurplaats gaat brengen. Samen rond een vuur zitten, dat blijft iets bijzonder, en met de vuurschaal op je terras gaat dat dus werkelijkheid worden. Maar voor je het vuur aansteekt zijn er nog wel wat zaken die moeten geregeld worden. Wat zijn de do’s en don’ts van een vuurschaal op je terras? Wij geven je graag wat goede tips en leggen je ook uit wat de regelgeving is.

Vuurschalen kiezen

Voor je de vuurschaal plaatst, kies je voor een ontwerp dat past in je tuin. Er zijn heel wat verschillende vuurschalen op de markt, je kunt dus ook kiezen voor een bijzonder design. De vuurschaal krijgt uiteraard een prominente plek op je terras.

De plek waar de vuurschaal komt heb je natuurlijk al wel gekozen. Hier ga je eens goed zitten, met de familie of met je vrienden. De route naar de koelkast is best niet te lang, er zal immers ook wat gedronken worden. Maar ook wanneer je zelf misschien niet meer helemaal recht staat, moet de vuurschaal stabiel blijven. Eerst dus toch maar letten op de praktische zaken!

Vuurschaal plaatsen: praktische zaken

De vuurschaal heeft een stevige ondergrond nodig. Dat gaat op je terras meestal geen probleem geven, waarschijnlijk beschik je over stevige terrastegels of een andere harde bodem. Bedenk wel dat wanneer je de vuurschaal direct op deze tegels plaatst, de hitte van de vuurschaal gaat worden doorgegeven aan de tegels. Dat zou tot beschadigingen kunnen leiden. Beter gebruik je dus wat extra tegels om de vuurplaats op te zetten, tegels waarvan je het niet erg vindt als ze warmteschade krijgen en die je opzij kunt leggen als de vuurschaal niet staat opgesteld. Zo blijft je terras proper.

De hitte van de vuurschaal is risicovol voor de dingen die er omheen staan. Hout, papier en tuinafval houd je best ver weg van het vuur. Het is bij de plaatsing van de vuurschaal ook aangewezen om rekening te houden met de wind. Een windvlaag kan hete asdeeltjes op het tafelkleed van de tuintafel doen terechtkomen, dat voorkom je natuurlijk liefst. Mocht er toch iets verkeerd gaan, zorg dan dat je het vuur snel kunt doven, bijvoorbeeld met zand of een blusdeken. Een emmer water is geen goed idee, ineens veel water op het vuur kappen geeft veel stoom en dat kan zelfs tot een ontploffing leiden. Een bak met zand is in veel gevallen de beste voorbereiding.

Eens het vuur aan is ervaar je de warmte en de gezelligheid. Veel mensen vinden brandend hout lekker ruiken, ook wel omdat we die geur net met gezelligheid associëren. Toch is houtstook voor anderen een probleem, wie gevoelige luchtwegen heeft kan er serieus last van hebben. Daarom is het altijd goed om met de buren te overleggen wanneer je stookt en hoe lang. Er is daarenboven ook regelgeving om mee rekening te houden.

Regelgeving vuurplaats

België is een dichtbevolkt land en waar het niet dichtbevolkt is, daar vind je kwetsbare natuur. Niet verwonderlijk dus dat er zowel op federaal als op gewestelijk en gemeentelijk niveau regels zijn voor de vuurplaats. Het ontsteken van een houtvuur is gelukkig toegestaan, tenzij er in jouw gemeente een extra beperking werd opgelegd. Maar aan dat houtvuur zijn wel voorwaarden. Zo moet het hout droog zijn, om al te sterke rookontwikkeling te voorkomen; wettelijk gezien mag het watergehalte niet hoger zijn dan 20%. Iets anders dan hout mag je niet verbranden, dat beschouwt de wetgever als het verbranden van afval en dat is in ons land vergunningsplichtig. Het hout mag verder niet bewerkt zijn.

De vuurschaal geldt voor de wet als een „sfeerverwarmer”. De vuurschaal is veiliger dan een open vuur en daarom mag er ook iets meer. Een open vuur mag bijvoorbeeld niet binnen 100 meter van bebouwing, opslag en natuur ontstoken worden – en dus ook niet in de tuin. Een vuur in de vuurschaal mag wel, maar het is evident dat je dan nog altijd rekening moet houden met de risico’s.

In gemeenten kunnen er nog extra regels gelden. Dat kan ook van het moment afhankelijk zijn. Bij windstil weer of bij een vergelijkbaar weertype dat voor extra rookoverlast kan zorgen, wordt bijvoorbeeld al wel eens opgeroepen geen vuur aan te steken. Daarmee voorkom je dat mensen met gevoelige luchtwegen veel hinder ondervinden van je vuur.

Genieten van de vuurschaal, onze tips

Je zult het wetboek wel niet op de tuintafel hebben liggen en dat is maar beter ook, papier is immers brandgevoelig. Het is ook vooral een kwestie van logisch nadenken. Vuur is erg mooi maar niet ongevaarlijk. En net in die spanning ligt voor veel mensen ook de magie van vuur. De vuurplaats betovert je en laat je genieten van de warmte, van het gezelschap en van heerlijk eten en drinken. Door alles goed voor te bereiden, zand of ander blusmateriaal te voorzien en de vuurplaats veilig te plaatsen heb je ervoor gezorgd dat je nu echt kunt ontspannen. Dat is dan ook onze belangrijkste tip: geniet van het vuur!