Een slimme thermostaat, iets voor jou of niet?

Een slimme thermostaat, tegenwoordig wordt er steeds meer voor gekozen. Besparen proberen we op elke mogelijke manier te doen en een slimme thermostaat is daar een optie voor. Maar wat is een slimme thermostaat nu juist en wat is het verschil met een gewone? En de belangrijkste vraag: is een slimme thermostaat wel iets voor jou?

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat, is zoals het woord zelf zegt slim en regelt de temperatuur op basis van de leefgewoonten van jou en je gezin. Deze thermostaten kunnen geprogrammeerd worden waardoor de verwarming zal gaan draaien op momenten dat jij het wilt en zullen uitgeschakeld worden op momenten dat jij niet wilt dat het huis verwarmd wordt. Het huis zal dus altijd op de juiste momenten en op de juiste temperatuur verwarmd worden dankzij een slimme thermostaat.

Detectie aanwezigheid

Een slimme thermostaat werkt op Wifi en dat is erg handig. Daardoor is geofencing een belangrijk onderdeel van zo’n thermostaat. Geofencing houdt in dat de thermostaat gaat detecteren of je aanwezig bent in huis of niet. Wanneer de verwarming aanstaat en je zelf niet thuis bent, kan de slimme thermostaat energie voor jou besparen en de verwarming uitzetten. Wanneer de thermostaat merkt dat je terug in de buurt komt, schakelt hij de verwarming weer in. Op die manier kan je ondanks een onregelmatig leven, toch energie besparen.

Voordelen van een slimme thermostaat

De belangrijkste zaken die een slimme thermostaat voor zich neemt, zijn hierboven opgesomd. Maar wat zijn nu echt de voordelen van zo’n toestel?

  • Energie besparen: doordat het toestel zelf detecteert of je er bent of niet, bespaar je jezelf onnodige energiekosten. Je kan het toestel zo programmeren dat de verwarming alleen draait als jij in huis bent.
  • Het design past in elk interieur: daarover hebben de fabrikanten echt wel nagedacht. Ze zijn meestal zo ontworpen dat ze mooi passen in elke stijl van interieur.
  • Heel gemakkelijk zelf te installeren want alle slimme thermostaten komen met een heel uitgebreide en eenvoudige handleiding. Je er even een uurtje aanzetten en je kan al gaan genieten van dit slimme toestel.

Nadelen van een slimme thermostaat

Uiteraard kan het niet anders dan dat er ook een paar nadelen verbonden zijn aan een slimme thermostaat. Het is aan jou om te bepalen of de voordelen of nadelen voor jou het meest overheersen.

  • De prijs van een slimme thermostaat kan wel oplopen. Je mag er toch wel op rekenen dat je minstens 125 euro kwijt bent voor zo’n toestel. Wanneer je hem wil laten installeren door een professional, lopen de kosten natuurlijk nog hoger op.
  • Je hebt wel een smartphone of tablet nodig anders ben je niet veel met een slimme thermostaat. Doordat de bediening vaak via Wifi en een app gaat zijn deze dus wel een must.
  • Wanneer je vloerverwarming hebt, is een slimme thermostaat minder aangeraden.

Is een slimme thermostaat iets voor jou of niet?

Wanneer je overweegt om een slimme thermostaat te installeren, moet je jezelf een paar vragen stellen. Heb je een onregelmatig leven? Ben je vaak van huis weg of niet? Heb je nood aan flexibiliteit op vlak van verwarming? Is de prijs een struikelblok voor de thermostaat? Al de antwoorden op deze vragen bepalen of een slimme thermostaat iets voor jou is. Heb je een onregelmatig leven en ben je vaak de deur uit, dan zal zo’n toestel zeker iets voor jou zijn. Ben je geen fan van al die slimme technologieën en werkt je oude thermostaat nog perfect normaal? Heb je een regelmatig leven met een 9 to 5 job? Dan is een slimme thermostaat misschien minder aangeraden voor jou!

Naast het installeren van een slimme thermostaat kan het vergelijken van energieleveranciers jou ook al heel wat geld besparen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here