Als je een bubbelbad of een zwembad in je tuin wil aanleggen, kan je maar beter nagaan of dat wel is toegestaan. In theorie moet je namelijk altijd over een vergunning beschikken als je dergelijke vaste constructies in de tuin aanbrengt. In de praktijk zijn er ook uitzonderingen op deze regel en kan een bubbelbad vrijwel altijd vergunningsvrij worden geplaatst. Ook zwembaden kunnen vaak zonder vergunning worden geplaatst als ze maar niet te groot zijn. De exacte regels verschillen per gewest, een van de gevolgen van de zesde staatshervorming, wat het er natuurlijk allemaal niet eenvoudiger op maakt.
Vergunningsvrij een zwembad of bubbelbad plaatsen in Vlaanderen
In Vlaanderen moet je in principe een zogeheten omgevingsvergunning hebben als je een bubbelbad of een zwembad wil plaatsen. Het gaat dan uiteraard niet om een opblaasbaar zwembad of een opblaasbare bubbelbad, maar wel om bijvoorbeeld een stalen zwembad dat wordt ingegraven of een houten opbouwzwembad (al dan niet met een fundering).
In Vlaanderen is er echter een belangrijke uitzondering: je hebt geen vergunning nodig als de totale oppervlakte van alle niet-overdekte constructies in de zij- en de achtertuin niet groter is dan 80 m². Ook bijvoorbeeld je tuinpad, je zwemvijver of je terras telt daarbij mee. Verder mag het zwembad niet in je voortuin liggen, moet het op meer dan een meter van de perceelsgrens liggen en mag het niet op meer dan dertig meter van je huis liggen. In kwetsbare gebieden en bij waterloopoevers gelden er andere regels. Als je wil afwijken van de bovenstaande regels of als de oppervlakte de genoemde grens overschrijdt, is er wel een vergunning nodig.
In Brussel kan enkel een klein zwembad vergunningsvrij worden geplaatst
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelden er drie kernvoorwaarden om een beroep te doen op de uitzondering. De eerste voorwaarde is dat het zwembad niet overdekt mag zijn. Daarnaast moet het zwembad op twee meter van aanpalende eigendommen liggen. Een laatste kernvoorwaarde is dat het zwembad niet groter mag zijn dan 20 m². Dit legt een heel belangrijke beperking op. Een plunge pool van 5 x 3 meter (15 m²) kan je bijvoorbeeld wel vergunningsvrij aanleggen, maar een zwembad van 6 x 4 meter (24 m²) is al meteen te groot.
Voor een bubbelbad stelt er zich in Brussel geen probleem. Neem bijvoorbeeld de Caldera Cantabria Spa Utopia Serie voor 8 personen die online te verkrijgen is. Dit bubbelbad meet 2,74 x 2,31 meter (6,33 m²). In theorie zou je er zo drie in je tuin kunnen zetten zonder dat je een vergunning nodig hebt.
In Wallonië is veel toegestaan als het niet zichtbaar is vanaf de straat
In het Waalse Gewest zijn de regels opnieuw anders. Hier geldt dat het zwembad of het bubbelbad niet vanaf de straat zichtbaar mag zijn, terwijl het op drie meter van de perceelsgrens dient te liggen. Het zwembad mag enkel privé worden gebruikt en het moet het enige zwembad op het terrein zijn, terwijl het niet groter dan 75 m² mag zijn. Je mag met andere woorden perfect een groot zwembad aanleggen, zolang men het maar niet kan zien vanaf de straat. Ook in Wallonië geldt verder dat het zwembad niet overdekt mag zijn, maar ten opzichte van een beperkte opvouwbare overkapping stelt men zich tolerant op.