Kan jij ook zo genieten van buiten te lopen en alles te geven? Is de zogenaamde ‘Runners high’ ook jouw hoogtepunt van de dag? Dan ben je er misschien ook over aan het nadenken om deel te nemen aan een marathon of een gelijkaardig loopevenement. Goed idee! Doelen stellen voor jezelf is de ideale motivator om te blijven bewegen, en bovendien is de sfeer op sportevenementen vaak niet te evenaren. Uiteraard is het wel super belangrijk om je goed voor te bereiden op een langeafstandsloop. Hier lees je hoe je dat kunt doen.
Wanneer start je met trainen?
Wanneer je een marathon wil lopen, is het belangrijk om voldoende tijd te nemen om te trainen. Op deze manier kun je geleidelijk aan je afstanden en eventueel je snelheid opbouwen. Door op tijd te starten, verklein je de kans dat je blessures oploopt of je spieren overbelast raken. Je begint idealiter een half jaar op voorhand te trainen. Het is de bedoeling dat je wekelijks ongeveer 4 keer gaat lopen. Hierbij verhoog je wekelijks de afstand van je loopje met zo’n 10%. Probeer zeker afstanden van 10 tot 15 kilometer te lopen, dat is de beste voorbereiding voor een langeafstandsloop.
Voorbereiden en afronden
Wanneer je gaat lopen, is het belangrijk om ook voor en na het lopen je spieren de beste verzorging te geven. Vergeet dus zeker niet om eerst op te warmen met de nodige rek- en strekoefeningen. Na je loopsessie moet je je lichaam ook de kans geven om op een goede manier weer tot rust te komen. Neem dus zeker de tijd om te stretchen en om je hartslag naar beneden te krijgen.
Aandacht voor je maaltijden
Niet alleen op de dag van de marathon zelf, maar ook de maanden voordien doe je er goed aan om op je maaltijden te letten. Dat wil niet zeggen dat je zwaar op dieet moet, maar wel dat je de nodige aandacht aan je eten besteedt. Als basis start je met gezonde en gevarieerde voeding en drink je voldoende water. Verder is het ook belangrijk om te letten op de dingen die je voor en na het lopen eet. Hierbij is het belangrijk dat je maaltijden bestaan uit koolhydraten, eiwitten en energierijke voeding. Welke voedingsmiddelen dat zijn, zijn verschillend naargelang je ze voor of na je bewegingsmoment wil verbruiken. Voor het lopen kies je best voor havermout, een melkproduct en fruit of noten. Na het lopen zijn pasta, een kipfilet of een eitje en een smoothie dan weer ideaal.
Blijf gehydrateerd
Niet alleen je maaltijden zijn belangrijk, maar ook datgene wat je drinkt. Water is altijd de beste keuze, zowel voor, tijdens en na je trainingen en work-outs. Eventueel kun je tijdens de marathon ook afwisselen met sportdranken die je extra energie geven.