Welke alternatieven heb je naast sparen?

Wanneer je nog geld op je rekening hebt staan op het einde van de maand, zet je dat waarschijnlijk op je spaarrekening om te kunnen sparen. De laatste jaren is de rente op onze spaarrekening steeds lager geworden. Daarom kan het interessant zijn om naar andere alternatieven op zoek te gaan om je geld in te investeren.

Investeer in vastgoed

De kans is heel groot dat je het advies zal krijgen om te investeren in vastgoed. Er zijn verschillende mogelijkheden om te investeren in onroerend goed. Je hoeft niet noodzakelijk voor het klassieke appartement te gaan dat je daarna verder verhuurt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een tweede verblijf in het binnen- of buitenland. Je kan dit verhuren wanneer je er zelf niet naartoe wil, maar je kan er ook altijd zelf gebruik van maken wanneer het je uitkomt. Zo bespaar je op hotelkosten als je nog eens op vakantie wil gaan.

Een andere mogelijkheid om te investeren in vastgoed, is investeren in studentenkamers. Je kan bijvoorbeeld enkele kamers aankopen in een bestaand woonproject, of je kan ook een huis kopen waarin je verschillende studentenkamers maakt. Hou wel in je achterhoofd dat je niet in elke woning studentenkamers mag maken. Informeer je dus goed voor je aan dit soort project begint.

Beleg je geld in aandelen

Naast investeren in onroerend goed, kan je ook je geld beleggen. Je kan dit zelf doen, maar je kan ook je bank dit voor jou laten doen. Wanneer je belegt in aandelen van een bepaald bedrijf, word je een stukje eigenaar van dat bedrijf. Wanneer het bedrijf goed draait, stijgt ook de waarde van je aandeel. Het risico is dat wanneer het bedrijft het niet goed doet of failliet gaat. De waarde van je aandeel daalt dan of in het slechtste geval ben je je geld volledig kwijt.

Belangrijk is dus om gespreid te beleggen. Investeer nooit al je geld in eenzelfde bedrijf, maar kies voor verschillende bedrijven in verschillende sectoren. Als er dan een bedrijf failliet gaat, ben je niet al je geld kwijt.

Wanneer je belegt in aandelen, is dit een investering op lange termijn. De beurskoersen schommelen vaak, maar een kleine recessie wil nog niet zeggen dat je aandelen niets meer waard zijn. De kans is heel groot dat de beurzen zich nadien terug herstellen, waardoor je aandelen terug meer waard zijn.

Dit zijn slechts enkele alternatieven voor de klassieke spaarrekening. Belangrijk om te onthouden is dat je nooit geld mag gebruiken dat je eigenlijk niet kan missen.  

Ben je toch nog op zoek naar een andere manier van investeren? Misschien is bitcoin kopen dan wel iets voor jou!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here