Waarom het eten van seizoensgroenten en -fruit alleen maar voordelen heeft.

Het eten van groenten en fruit is altijd goed en gezond. Er wordt in het algemeen aangeraden om 250 gram fruit per dag te eten. Dit is ongeveer hetzelfde als twee stukken fruit. Voor groenten is dit ongeveer 300 gram per dag. Toch wordt er aangeraden om te kiezen voor seizoensgroenten en -fruit. Het heeft namelijk verschillende voordelen.

Wat zijn de voordelen van seizoensgebonden groenten en fruit?

Een van de grootste voordelen is dat groenten en fruit uit het seizoen altijd beter smaken. Dit komt omdat ze dan van onze eigen grond komen. Wanneer je bijvoorbeeld aardbeien in de zomer wil eten, worden ze gekweekt in eigen land en liggen ze dus erg vers in de supermarkt. Heb je zin in aardbeien tijdens de wintermaanden? De pakjes die je dan terugvindt in de winkelrekken zijn geïmporteerd vanuit andere landen. Het fruit en de groenten moeten dus een veel kortere weg afleggen tot op je bord wat er ook voor zorgt dat het beter is voor het milieu.

Een tweede voordeel is dat seizoensgroenten en -fruit vaak ook een stuk goedkoper zijn. De hogere temperaturen in de zomermaanden zorgen voor een hoge rijping van bepaalde groenten en fruit. Hierdoor komt er een groot aanbod, wat er dus voor zorgt dat de prijzen in de supermarkt lager liggen.

Samengevat zijn de drie belangrijkste redenen om voor seizoensgebonden groenten en fruit te kiezen dus de volgende: ze zijn lekkerder, beter voor het milieu en je betaalt er minder voor aan de kassa.

Hoe kan je rekening houden met seizoensgroenten en -fruit?

Je kan heel eenvoudig op het internet een kalender vinden waar je alle seizoenen van groenten en fruit op terugvindt. Dit is ook de ideale manier om groenten en fruit te ontdekken die je niet kent. Daarnaast zorgt het ook nog voor een leuke afwisseling in je menu.

Zo kan je bijvoorbeeld in de lentemaanden je eten afstellen op groenten zoals asperges of spinazie. In de wintermaanden kan je dan weer lekker smullen van kolen, rapen en witloof.

Wat fruit betreft, kan je in de zomermaanden ten volle genieten van frambozen, abrikozen of kersen. In de wintermaanden kan je dan weer beroep doen op appels, peren en druiven.  

Zoals hierboven al is vermeld, zijn alle groenten en fruit gezond. Toch zijn er een aantal groenten die toch net dat tikkeltje gezonder zijn. Laat je inspireren en ontdek nieuwe lekkere groenten en fruit!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here