Op zoek naar de perfecte gevelsteen

Of je nu wil bouwen of verbouwen, de look van je huis wordt bepaald door de gevelsteen die je gekozen hebt. De mogelijkheden in stenen zijn eindeloos; zowel op vlak van kleur en grootte als op het gebied van lengte en de voeg die je wil gebruiken.

Gevels ontdekken

Het eerste wat je kan doen om te ontdekken wat voor soort gevelsteen je mooi vindt, is rondkijken in je omgeving. Hou je van modern, strak en gelijmd, of eerder van een meer klassieke, gevoegde baksteen? Bekijk ook goed naar welke kleurschakeringen je voorkeur uitgaat, en maak hier eventueel een foto van. Dit kan later nog van pas komen.

Op ontdekking in de toonzaal

Wanneer je al een idee hebt waar je naar op zoek bent, kan je een kijkje gaan nemen in de toonzalen van steenbakkerijen en firma’s met bouwmaterialen. Denk eraan dat je hier soms eerst een afspraak voor moet maken! Je kan alle info hierover terugvinden op de website van de toonzaal die je wenst te bezoeken.

In de toonzaal staan er altijd een hoop stenen uitgestald, vaak zowel gevoegd als gelijmd. Je zal merken dat het soort voeg of de lijm die je kiest, je gevelsteen een heel ander uitzicht geeft. Veel toonzalen werken ook met foto’s van bouwprojecten in de stenen die ze aanbieden. Schenk deze foto’s zeker voldoende aandacht, want je zal merken dat zelfs de lichtinval je gevel er ineens heel anders kan doen uitzien. Zo lijken donkerrode stenen in fel zonlicht soms ineens oranje!

Referentiewoningen

Veel firma’s werken met referentiewoningen; huizen die gebouwd zijn met een bepaalde steen die de firma verkoopt, en waar je naar mag gaan kijken. Je krijgt dan een adreslijst mee met huizen die in de stenen gebouwd zijn die je op het eerste zicht mooi vindt. Hou er wel rekening mee dat deze huizen zich over heel Vlaanderen bevinden en je soms dus ver moet rijden om zo’n referentiewoning te kunnen gaan bekijken. Toch loont het de moeite om op prospectie te gaan naar enkele huizen van je lijst; door een volledig gebouw in een bepaalde gevelsteen te zien krijg je namelijk een heel goed idee van hoe jouw droomproject er uit zal zien.

Bouwen met een budget

Elke steen heeft natuurlijk een eigen prijs. Als je budget niet ongelimiteerd is, kan dit dus ook een bepalende factor zijn in de keuze van je gevelsteen. Over het algemeen zijn rode stenen goedkoper dan stenen in een andere kleur, omdat ze minder bewerkt zijn en er dus minder grondstoffen aan toegevoegd worden.
Je kan ook gebruik maken van recuperatiebakstenen. Deze stenen zijn afkomstig van afbraakwerken en worden gesorteerd en schoongemaakt zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit maakt hen een beetje goedkoper dan een nieuwe baksteen.
Hou er ook rekening mee dat het vaak goedkoper is om als particulier bakstenen aan te kopen, dan wanneer je dit door je aannemer laat regelen. Aannemers rekenen meestal meer aan dan ze zelf hebben betaald voor je gevelstenen om hier zelf nog winst op te kunnen maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here