Je kent dat wel, als kunstenaar op je dooie gemak, lijden voor de kunst. Je enige beweging is dat tripje naar de koelkast voor een vers blikje pils, en soms op zondag even langs de rommelmarkt. Maar, beste kunstenaar, wees er maar zeker van dat sporten ook voor jou van het grootste belang is. Daarom zijn hier enkele tips gegeven om ook meer beweging in jouw leven te krijgen. Heb geen schrik, we gaan je niet op padel of windsurfen sturen, het wordt iets ingetogener.
Denk je er bijvoorbeeld aan om goed te stretchen voor je begint te schilderen? Of wissel je wel regelmatig je gitaar van hand? Kwestie van zowel links als recht even hard te trainen, en ook je beide hersenhelften zullen deze gymnastiek van harte verwelkomen. Ben je straks op weg naar een voorstelling of een expo, dan kan je misschien al eens deftig door de bochten scheuren. Je rondetijd door de wijk gewoon proberen te verbeteren? Dat hoeft niet per se met de wagen, maar mag ook gewoon met de fiets.
Iedereen kent wel een kunstenaar die een interessante ervaring heeft met het dansen op de toog van een bruin café, maar dat raden we niet echt aan. Er is ook nog zoiets als sociaal aanvaardbaar gedrag. Ook een bokswedstrijd met je manager is geen goed idee. En laten we zwijgen over het wel heel sportieve idee om een WK stagediven te organiseren. Maar toch is het duidelijk, als je als kunstenaar wil overleven, dan moet je sport in je leven binnen brengen. Misschien helpen voor jou kleine stapjes, zoals de drie meter spurt naar de koffiemachine, een mooie schroefslag op weg naar de sofa of een snoekduik tussen de dekens van je bed.
Kunstenaars die dromen van een carrièreswitch naar sportgoeroe, kunnen dus vandaag beter hun slag slaan. Een switch waarbij je de hele namiddag in een wetsuit op een surfplank kan staan, en ‘s avonds in fluo shirt het padelveld verovert. Zet dus vandaag nog die gitaren en versterkers te koop en geef al je gedichten gratis weg. Gebruik de vrijgekomen tijd en ruimte om te trainen, te rusten en bio-afbreekbare energiedrankjes te brouwen. En natuurlijk om je sportcarrière een financiële boost te geven.
Een trip naar de Olympische Spelen van 2026 is misschien een verre droom, maar wat als je nu zo een middelgrote klantenportefeuille van aanmodderende kunstenaars zou kunnen bereiken? Wat als je hen met je laagdrempelige sporttips aan het bewegen zou krijgen? Zou je dan de sport redden, of de kunst? Is daar een Nobelprijs voor? Of een prijs van sportverdienste? Zulke zaken zetten een mens aan het denken, en laten we zeker die fantastische sport niet vergeten: denksport. Schaken tot ver in de nacht, kaart spelen tot het ochtendgloren, ’s ochtends mediteren met een goed glas cava erbij. Je kan nu al beginnen wegdromen.
Dus, wat denk je, al dat kunstgedoe, is dat misschien ook gewoon iets voor een sportieveling?