Al een paar jaar blijkt dat Nederlanders liever solo sporten dan in groepsverband. Bijna de helft van de tijd dat volwassenen sporten, doen ze dat alleen. Een op de vijf mensen die sporten als onderdeel van hun vaste levensstijl heeft, beweegt uitsluitend alleen. Er zijn ook mensen die het wel leuk vinden om samen te sporten. Een derde van de sportbeoefenaars in ons lage land sport samen met anderen. Van alle mensen die weleens recreatief wandelen of fietsen, doet één op de drie dat liever alleen dan samen.
Waarom mensen alleen sporten
Onderzoekers van het Mulier Instituut hebben zich ook gebogen over de vraag waarom een toenemend aantal Nederlanders de voorkeur geeft aan alleen bewegen en sporten. Het zou een ontwikkeling zijn die past in de toenemende individualisering van de maatschappij en de wens om op eigen tijden te sporten. Het is makkelijker om alleen een uurtje te gaan bewegen, dan om een afspraak te maken met een vriend of vriendin. Als je lid bent van een vereniging ga je een verplichting aan die je wekelijks moet nalopen en blijkbaar heeft een toenemend aantal mensen daar geen behoefte aan.
Grotere nadruk op gezondheid en behoefte aan flexibiliteit
De toename van sporten zonder anderen zou volgens de onderzoekers ook te maken hebben met de wens om te gaan bewegen wanneer de agenda het toelaat. Flexibiliteit is dus een reden om alleen te sporten. Daarnaast hechten steeds meer mensen belang aan gezondheid en zien dit als een drijfveer om te bewegen. Dit is ook terug te zien in de sterke groei van fitness en duursporten zoals wielrennen en hardlopen. Deze typen sport worden meer dan de helft van de tijd alleen beoefend en lenen zich daar ook goed voor.
Vooral ouderen en alleenstaanden sporten alleen
Maar liefst 38 procent van de huishoudens in Nederland valt onder de noemer eenpersoonshuishouden. Veel mensen wonen en leven dus alleen en dat zou ook een reden kunnen zijn dat ze alleen sporten. Alleenstaanden sporten, wandelen en fietsen veel vaker solo dan mensen die samenwonen. Oudere mensen sporten en bewegen vaker alleen dan jongere volwassenen. De hang naar alleen sporten is ook terug te zien in het soort sport dat mensen kiezen. Sporten die van oudsher veel beoefend werden zoals zaalsporten en veldsporten kunnen op minder deelnemers rekenen. Tegelijkertijd is de belangstelling voor individuele sporten zoals hardlopen en fitness toegenomen.
150 minuten per week matig intensief bewegen
De wetenschap is er inmiddels wel uit dat regelmatig bewegen bijdraagt aan een goede gezondheid. Niet voor niets is het credo: bewegen is goed, meer bewegen is beter. Je hoeft niet direct elke dag te gaan sporten. Het gaat erom dat je als volwassene 150 minuten per week verspreid over verschillende dagen matig intensief beweegt. Dat betekent dat je hartslag iets verhoogd is en je het wat warmer krijgt dan in een ruststaat. Dus regelmatig een flinke wandeling of fietstocht is het recept. Daarnaast is het belangrijk om spier- en botversterkende oefeningen toe te voegen aan het wekelijkse beweegdieet.