Hardlopen is een populaire sport. En dat is niet zomaar. Het is een laagdrempelige sport waarvoor je alleen goede schoenen, sportkleding en sportieve wil nodig hebt. Het is goedkoop, goed voor je conditie en bij regelmatige beoefening verhoog je je verbranding, waardoor je op gewicht blijft. Tijdens het hardlopen maak je endorfine aan. Dit hormonale stofje zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt en minder last hebt van pijn. Daarnaast vermindert hardlopen je stressniveau, waardoor je ook na het rennen nog enige tijd lekker voelt. Hardlopen wordt zelfs als remedie aanbevolen om depressie te verlichten.
Goede schoenen, warming-up en cooling-down
Als je gaat hardlopen, is een investering in goede hardloopschoenen noodzakelijk. Ze moeten in ieder geval demping geven en stabiliteit. Hardloopschoenen zijn er in vele soorten en maten, dus het is slim om eens rond te kijken en je te laten adviseren. Sportwinkels kunnen je loopgedrag analyseren en een advies op maat geven. Voordat je gaat lopen, is een warming-up ook aan te raden. Eerst rustig inlopen en vervolgens een aantal dynamische rek- en strekoefeningen maken de tocht makkelijker. Na het hardlopen is het belangrijk om rustig uit te lopen en eventueel te eindigen met een aantal stretch-oefeningen.
Je duurvermogen verbeteren
De meeste mensen willen langere afstanden kunnen lopen. Om je duurvermogen te verbeteren, moet je regelmatig trainen. Drie keer per week zo’n dertig tot veertig minuten is aan te raden en het liefst op vaste tijden. Het is ook belangrijk dat je correct leert ademhalen en in een tempo loopt waarin je ook met gemak een gesprek kunt voeren zonder in ademnood te komen. Het is niet de bedoeling dat je aan het eind van een training bekaf bent. Je zou het gevoel moeten hebben dat je nog langer door zou kunnen rennen. Bouw je trainingsschema dus zorgvuldig op.
Hardlopen is niet voor iedereen
Niet iedereen is geschikt om te gaan hardlopen. Als je bijvoorbeeld enkel-, knie- of gewrichtsklachten hebt, kun je beter een minder belastende sport uitzoeken. Ook te veel hardlopen kan in sommige gevallen ongezond zijn. Als je je lichaam niet voldoende tijd geeft om te herstellen, kun je je hart overbelasten. In sommige gevallen ontstaat er verdikt hartweefsel of een verstopping van de hartslagaders. In het ergste geval kan dit leiden tot een hartaanval. Elk persoon is anders, dus onderzoek of de sport bij je past en wat je wel en niet aankunt. Het is verstandig om je te laten checken door een sportarts als je wilt beginnen met sporten.
Hardlopen blijft onverminderd populair
Hardlopen wint al jaren aan populariteit en heeft meer beoefenaars dan de nummer 1-sport in Nederland: voetbal. Met minimaal 1,2 miljoen leden van de KNVB staat voetbal bovenaan de lijst van meest beoefende sporten in groepsverband. Het exacte aantal hardlopers is niet bekend, maar volgens schattingen trekken 2,4 Nederlanders regelmatig hun hardloopschoenen aan voor een flinke blok om. De verwachting is dat het aantal hardlopers zelfs zal blijven groeien vanwege de toegenomen behoefte om alleen te sporten op flexibele tijden.