Je associeert de stad Aalst vlak met carnaval en… en wat nog eigenlijk? Deze relatief onbekende stad heeft nochtans veel troeven die het ontdekken waard zijn. En dat is niet alleen voor verwoede carnavalsfanaten zo. Als je niet zo houdt van excessief feesten in verkleedkleding, is het ook een beter idee om deze Oost-Vlaamse stad met een bezoekje te vereren buiten de Carnavalsperiode. Zo krijg je de kans om Aalst in al zijn schoonheid én in alle rust te ontdekken.
Zo kwamen de Ajuinen aan hun bijnaam
Er wordt aangenomen dat de inwoners van Aalst omstreeks de 19e eeuw hun bijnaam kregen omwille van de bloeiende uienteelt in deze industriestad. “Ajuinen” werd eerst als spotnaam gegeven, maar ondertussen noemt elke trotse inwoner van Aalst zich met veel plezier een “ajuin”. Er wordt zelfs jaarlijks een wedstrijd georganiseerd waarbij er met ajuinen geworpen wordt. De Ajuin die het verst met een ajuin kan werpen, ontvangt een gouden ajuintje.
Geografie
Aalst ligt in de provincie Oost-Vlaanderen, en wordt gekruist door de rivier de Dender. Dit zorgt ervoor dat Aalst deel uitmaakt van de Denderstreek. Wat het aantal inwoners betreft, prijkt Aalst op de vijfde plaats in Vlaanderen en op de tiende plaats in België. Het is dus een drukbevolkte stad. Je vindt de Ajuinenstad ongeveer in het middel tussen Brussel en Gent. De plaatselijke inwoners spreken er hun eigen dialect, namelijk het ‘Oilsjters’.
Stad van Louis Paul Boon
De bekende schrijver Louis Paul Boon was geboren en getogen in de Ajuinenstad. De stad diende dan ook als inspiratiebron voor zijn vele literaire kunstwerken. Je kunt in de stad dan ook een standbeeld terugvinden van deze schrijver en van ‘Ondineke’, een figuur vanuit een van de meest bekende boeken van Boon, namelijk ‘De Kapellekesbaan’. Er is ook een lokaal bier naar Ondineke genoemd, vergeet dat dus zeker niet te proeven!
Wat bezoeken?
Net als in andere steden kun je in Aalst aangenaam winkelen en zijn er tal van restaurantjes en cafeetjes om je innerlijke mens te kunnen versterken. Je start je ontdekkingstocht idealiter op de Grote Markt van Aalst. Deze markt lijkt wel een openluchtmuseum omdat je er tal van historische gebouwen en figuren kunt ontdekken. Zo zie je er het stadhuis, dat gekenmerkt wordt door een rococogevel. Je vindt er ook het schepenhuis, het Gebiedshuisje en het belfort. Het schepenhuis is een van de oudste gebouwen die ons land rijk is. Het werd gebouwd in 1225. De belforttoren is dan weer opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Binnen in de toren vind je een van de oudste beiaarden van ons land. Mag het een beetje actiever? In het belfort is ook een escaperoom te vinden en je kunt het belfort beklimmen door de 136 trappen op te wandelen. Links van het belfort kun je de Borse van Amsterdam bezoeken. Dit iconische gebouw is al vele eeuwen oud. Net als in de middeleeuwen kun je hier eventjes verpozen met een hapje en een drankje.