Het is weer zover; een nieuw jaar betekent een nieuw begin. En dat nieuwe begin staat voor veel mensen symbool voor een nieuwe start, voor nieuwe kansen. Daarom is het begin van een nieuw jaar voor hen het ultieme moment om te starten met goede voornemens voor de toekomst. Veel mensen willen gezonder gaan eten, meer gaan bewegen of stoppen met roken. Anderen nemen zich voor om een (andere) job te vinden of multimiljonair te worden. Hoe groot of hoe klein deze doelen ook zijn, één ding hebben ze gemeenschappelijk. Het is moeilijk om deze voornemens een heel jaar vol te houden. Met de volgende tips lukt het jou misschien wel.
Slim begonnen met SMART
Wanneer je je goede voornemen(s) volgens het SMART-principe formuleert, is de kans dat je je doel bereikt al meteen een pak groter. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Een concreet voorbeeld kan dan zijn: Ik weeg binnen drie maanden vier kilogram minder dan vandaag. Hierbij het je een specifiek doel, namelijk vier kilogram minder wegen. Dat is meetbaar, want je kan het vaststellen op je weegschaal. Vier kilogram verliezen in drie maanden tijd is een acceptabel en realistisch doel. Door er een einddatum op te plakken, namelijk binnen drie maanden, is je voornemen ook tijdsgebonden. Door je doel te stellen binnen een beperkte tijd, is het ook makkelijker vol te houden. En hiermee komen we meteen bij de tweede tip.
Werk met kleine stapjes
Rome werd niet op één dag gebouwd. En elke grote verwezenlijking is begonnen met een klein stapje vooruit. Wanneer je een goed voornemen maakt, helpt het dan ook om met tussenstapjes te werken. Als je wil starten met lopen, is het heel logisch dat je niet van de ene op de andere dag vlotjes tien kilometer aan een stuk loopt. Indien je dit wel verwacht, kan dit voor veel frustraties zorgen. En frustraties zorgen ervoor dat je met steeds minder goesting zal gaan lopen en er na een tijdje waarschijnlijk gewoon mee stopt. Wees dus niet te streng voor jezelf. Neem je bijvoorbeeld voor om de eerste vier weken elke week minstens twee keer per week drie kilometer te lopen. Dit kan je dan systematisch opbouwen door de vier volgende weken vijf kilometer aan een stuk te lopen, enzovoort. Door in kleine stapjes te werken bouw je succeservaringen op. Elk klein succesje verhoogt je motivatie en je zelfvertrouwen. Hierdoor kan en durf je weer verdere stappen te zetten. En op die manier is de kans heel groot dat je je doel zal halen.
Maak je voornemens bekend
Door je voornemens met anderen te bespreken, bouw je een beetje sociale controle in. Wanneer je vrienden en familie weten wat je plannen zijn, zullen ze hier vast wel eens naar vragen. Hierdoor ben je meer geneigd om aan je doelen te werken. Een ander voordeel van het bespreken van je goede voornemens is dat je misschien wel iemand vindt die met je mee wil doen. Of het nu gaat om sporten, gezonder leven of het zoeken naar een andere job, het is altijd leuker om dit samen te doen dan alleen.