In tijden waar sociale media en smartphones erg hard op de voorgrond treden in de maatschappij, is lezen misschien niet de populairste bezigheid. Toch heeft lezen en voorlezen bij baby’s en jonge kinderen heel wat voordelen.
De voordelen van lezen
Er zijn verschillende redenen waarom lezen echt wel aan te raden is. Een van de redenen is dat het je concentratievermogen verhoogt. Lezen is een cognitief proces waarbij je datgene wat je leest moet verwerken en een plaats moet geven in je geheugen. Dit vereist concentratie. Hoe meer je leest, hoe meer je je moet concentreren waardoor je concentratievermogen steeds beter wordt. Dit kan je ook helpen in je dagelijkse leven tijdens het werk of tijdens het studeren. Daarnaast kan het ook helpen om het risico op dementie te verminderen. Doordat je je geheugen moet trainen bij het lezen, hou je je hersenen als het waren in goede vorm.
Lezen is daarnaast de ideale manier om alles rondom je te vergeten. Wanneer je een goed boek leest, ga je vaak in het verhaal op waardoor je alle zorgen en stress van het dagelijkse leven even vergeet. Dit zorgt ervoor dat je je niet alleen mentaal, maar ook fysiek ontspant. Dit is minder het geval wanneer je bijvoorbeeld naar televisie kijkt.
Wanneer je leest voor het slapengaan ontwikkel je een slaaphormoon, melatonine genaamd. De aanmaak van melatonine wordt verstoord wanneer je voor het slapengaan naar lichtgevende schermen kijkt zoals dat van een televisie of je smartphone. Daarnaast gaan we onbewust ook langzamer ademen wanneer je leest. Hierdoor word je rustiger waardoor je dus ook eenvoudiger en sneller in slaap valt.
De voordelen van voorlezen
Niet enkel lezen, maar ook voorlezen voor kinderen of baby’s heeft vele voordelen.
Wanneer je een boek voorleest aan kinderen, wordt er vaak andere woordenschat gebruikt dan die ze in het dagelijkse leven gebruiken. Ze ontwikkelen dus een beter taalgevoel en ze leren zo ook hoe zinnen zijn opgebouwd.
Net zoals bij lezen, helpt voorlezen ook om het concentratievermogen van kinderen te versterken. Ze moeten zich focussen om het verhaal te kunnen volgen. Hoe vaker ze worden voorgelezen, hoe eenvoudiger ze zich na een tijd kunnen concentreren.
Daarnaast prikkelt het ook de fantasie van kinderen en maakt het soms gevoelige onderwerpen bespreekbaar. Zaken zoals dood of ziekte zijn vaak moeilijk te bespreken met jonge kinderen. Aan de hand van boeken kan dit iets vlotter gaan.
Voor het slapengaan kan een verhaaltje ook voor rust en ontspanning zorgen bij je kind. Bovendien is het ook een fantastisch moment tussen ouder en kind waarbij je volledige aandacht bij je zoon of dochter is. Vaak is er geen mooier moment om de dag mee af te sluiten.
Daarnaast verdienen je boeken natuurlijk een mooie plaats in je interieur!